Начало Водещи Руски учени създадоха уникален препарат срещу астма

Руски учени създадоха уникален препарат срещу астма

1303
астма

Руски учени разработиха препарат, способен да блокира един от основните механизми на астмата – хроничното възпаление на бронхите, съобщи в. „Известия“.

Специалистите от Института по имунология на Федералната медико-биологична агенция създадоха вещество, което позволява на пациентите да избягват пристъпи на задушаване. Учените отбелязват, че лекарството ще въздейства на причината за възникване на болестта, а няма просто да се бори с нейните симптоми. Препаратът е преминал през стадия на доклиничните изпитания.

При изпитания върху мишки за развитието на астма било констатирано, че инхалирането на веществото води до значително намаляване на възпалението на бронхиалните тъкани.

Както обясни директорът на института Муса Хаитов, веществото, създадено на молекулярно ниво, блокира протеиновия синтез на „виновника“ на възпалението, който отключва процеса на развитието на алергични заболявания.

Лекарството ще включва два компонента – молекула малки некодиращи молекули на РНК, които спират производството на „виновника“ , както и катйонен пептид, който позволява точната доставка на веществото до най-важните части на клетката, за да бъде спряно възпалението.

Себастиян Джонсън, един от шефовете по направление респираторна медицина в Имперския колеж в Лондон, -разказал пред „Известия“, че в САЩ и Великобритания на различни етапи на изследване се намират препарати, работещи по аналогичен принцип, но само на руските учени се е удало да покажат, кой именно е „виновникът“, който има главна роля за развитието на възпаления в долните дихателни пътища.

предишна статияДен на къртовски труд за една от зодиите, ден на истински подвиг за друга
следваща статияЯпонско списание се извини на студентките за секс класация