Начало Водещи Руската църква уволни свещеник – не се молил за победа на „Светата...

Руската църква уволни свещеник – не се молил за победа на „Светата Рус“

89
Руски свещеник
Снимка: БТА

Свещеник, известен с либерални възгледи, е изправен пред заплаха за отстраняване от Руската православна църква, след като отказва да чете молитва за победа на Русия над Украйна, съобщи Ройтерс.

Решението на църковния съд за отстраняване на Алексий Умински е публикувано днес, като се цитират нарушения на свещеническата клетва.

Патриархът на Руската църква, силна подкрепа на президента Путин, трябва да одобри решението, отбелязва БТА.

Присъдата срещу Умински показва как църквата потиска разногласията в редиците си, подкрепяйки в същото време действията на Путин и неговата „специална военна операция“ в Украйна, започнала преди почти две години.

Умински е обвинен, че нарушава своите ангажименти, като отказва да чете молитва за „Светата Рус“, която патриархът Кирил е наредил да бъде част от църковните служби.

В молитвата се казва: „Тези, които искат да се бият, вдигат оръжие срещу Светата Рус, с надежда да разделят и унищожат нейния единен народ.“ Част от молитвата е и молба за помощ за руския народ и за победа чрез Божието могъщество, и се чете за първи път от Кирил през септември 2022 г., седем месеца след нахлуването на Русия в Украйна.

Десетки руски свещеници са наказани за различни несъгласия по отношение на военните действия – например четейки молитви за мир вместо за победа, казва онлайн група „Християни срещу войната“, която документира случаите.

Умински беше най-известната жертва на църковния съд до този момент.

Служил е като главен свещеник в църквата „Животворна Света Троица“ в Москва в продължение на 30 години. Той беше уволнен този месец, точно преди Рождество, което подготви почвата за днешната присъда.

Умински е известен с работата си в хоспис за умиращи деца и възрастни, а през 2022 г. ръководеше църковната служба на погребението на бившия съветски лидер Михаил Горбачов.

В интервю през ноември, Умински заяви, че езикът на войната и „специалните военни операции“ са „несъвместими“ с религиозните обреди и насърчи вярващите да търсят свещеници, които „се молят повече за мир, отколкото за победа“ и разбират, че всяка победа в такива войни е форма на саморазрушение.

Експертът по Руската православна църква Ксения Лученко коментира, че присъдата срещу Умински е необоснована, тъй като молитвата, която той бил обвинен, че е отказал да чете, не е била одобрена от Светия Синод – най-висшия орган на църквата.

Лученко счита, че наказанието е „доказателство, че патриархът Кирил е узурпирал властта в Руската православна църква и нарушава нейните уставни документи“.

Умински не е коментирал публично уволнението си.

Църковният съд обяви, че решението за отстраняването му е взето в негово отсъствие, след като не се явил на съд, въпреки че бил викан три пъти.

Над 11 000 православни вярващи са подписали отворено писмо в подкрепа на Умински, откакто беше отстранен като свещеник на църквата „Света Троица“ и заменен от Андрей Ткачов, известен поддръжник на военните действия.

За писмото се посочва, че случилото се с Умински е причинило голяма болка на много вярващи, деца в хосписа, затворници и бездомници.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияВремето в неделя: Слънчево с леко затопляне през деня
следваща статия„Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: Полуприказки за полуграмотни