Начало Водещи Русия ще изучава Луната с роботи-аватари

Русия ще изучава Луната с роботи-аватари

1550
Луната

В рамките на програмата си за изучаване на Луната русия планира създаването на база за дългосрочно ползване на повърхността на спътника на Земята и работа с помощта на роботи-аватари, заяви пред РИА Новости шефът на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин.

„Става дума именно за създаването на дългосрочна база, естествено, необитаема. Но в основата това е преход към роботизирани системи, аватари, които ще решават задачи на повърхността на Луната“, каза Рогозин.

Той отбеляза, че тази задача е много по-мащабна и отговорна, отколкото онази, която стоеше пред САЩ по време на лунната програма през 60-те и 70-те години на миналия век. При това шефът на „Роскосмос“ не уточни колко време може да мине от началото на пилотираните полети до Луната (първото стъпване на руски крак на спътника е планирано за 2030 г.) до създаването на пълноценна база.

По-рано Рогозин разказа на РИА Новости, че „Роскосмос“ планира проучване на възможността за използване на лунната почва като материал за изготвяне на детайли за ремонт на космическа техника с 3D принтер директно на Луната.

предишна статияИън Мънро за първи път в България
следваща статияДецата под 2 годинки затлъстяват от антибиотиците