Начало Свят Русия иска Германия да признае обсадата на Ленинград за геноцид

Русия иска Германия да признае обсадата на Ленинград за геноцид

49
Кремъл
Чехия и Словакия влошиха отношенията си заради Русия

Русия поиска от Германия да признае обсадата на Ленинград за геноцид по време на Втората световна война. Това стана ясно след дипломатическа нота, която руското външно министерство изпрати до германското външно министерство.

В нотата се споменава, че Германия трябва да разгледа обсадата на Ленинград не само като военно престъпление, но и като геноцид. Русия критикува Германия за нейното отношение към миналото и настоява тези зверства да бъдат официално признати за геноцид.

През периода на обсадата на Ленинград, която продължи близо 900 дни, около 1,1 милиона души загубиха живота си. Мнозина загинаха от глад или измръзване по време на този ужасяващ епизод от Втората световна война.

Германия от своя страна заяви, че обсадата на Ленинград е била ужасяващо военно престъпление и продължава да поддържа това становище. През януари беше отбелязана 80-годишнината от края на обсадата с различни прояви в Москва, където германският посланик се срещна с оцелелите.

Руската дипломация увеличава натиска върху Германия, като акцентира върху признаването на обсадата за геноцид. Това има голямо значение от правна гледна точка и засилва дипломатическите отношения между двете страни.

предишна статияСливенските милинки и вина предизвикаха истински интерес на изложението "Ваканция и спа – Експо 2024", каза зам.-кмет
следваща статияХоливудското училище за звезди „Лий Страсбърг“ се завръща в България