хирург, операция

Американка, родена без матка, успя да забременее две години след рядка операция. За това съобщава Дейли Мейл, цитирана от Лента.ру.

16-годишната Кейла Едуардс е диагностицирана със синдром на Майер-Рокитански-Кустер-Хаузер – вродена малформация, поради която не е имала матка. Дълго тя си е мислила, че не може да има деца.

През 2017 г. жената научила, че в медицинския център на Бейлорския университет в САЩ за първи път е извършена успешна трансплантация на матка. Тя и съпругът й решили, че това е техният шанс и се записали за същата операция. За да направят това, те трябвало да се преместят от щата Вашингтон в Тексас, където се намира медицинския център.

След като намерили донор за Едуардс обаче операцията се провалила. За втори донор е трябвало да се чака около година. През 2017 г. присаждането на матката е извършено успешно. Първото ин витро оплождане се провело три месеца след трансплантацията, но било неуспешна.

Бременност е постигната едва след четвъртата процедура през януари 2019 година. След раждането, което се очаква през октомври, Едуардс може да стане третата жена в света, износила дете в трансплантирана матка.

През януари беше съобщено, че в Китай за първи път се е родило дете в трансплантирана матка. Майка му също е имала въпросния синдром. Неин донор е била майка й.

предишна статияМарсианска база „изникна“ в пустинята Гоби
следваща статияПълната реч на Н. Пр. Ерик Рубин на конференцията на ДЕБАТИ.БГ