Редкият вид рибки Гара руфа развъжда Христо Колев от село Сусам. За тях е известно, че се използват при СПА процедури, защото лекуват псориазис.

Рибките нямат зъби. Хранят се с най-горния слой на кожата като отделят веществото диантамол и кожата става много гладка. При заболяването псориазис например в този слой на кожата се образуват мъртви клетки и рибата ги изяжда.

Първите рибки Гара руфа Христо купува от Индонезия. Прави басейн в двора на къщата си в Сусам и започва да ги развъжда. Родното място на рибата е Кангал, Турция. В България се развъжда трудно, защото е капризна. Първата партида, която Христо купува, измира. Но той не се отказва и взема други рибки от същия вид. Така вече отглежда четвърто-пето поколение. В момента в басейна плуват над 10 000 рибки. Ядат страшно много, като се хранят с чернодробна храна, разказва Христо.

В СПА курортите има процедури с тези рибки само за крака, а тук е възможно да се потопи цялото тяло, въпреки че басейнът не е правен с тази цел. Поради големия интерес обаче, Колев пуска хора на приятелски начала. Жена от Пловдив първа се уверила в лечебните свойства на рибките. След 10 процедури по 1 час в басейна, петната по кожата й изчезнали почти на 80%.

Интерес към рибките има, като клиенти са предимно СПА хотели, и най-вече СПА центрове във Велинград. Преди 5 години цената на рибката била 2,50 лв., а сега вече е паднала наполовина.

Христо казва, че е готов да съдейства на националния курорт Минерални бани, където също могат да се въведат подобни процедури.

предишна статияАктуална пътна обстановка
следваща статияТийнейджърът, открил бъг във „Фейстайм“, ще получи щедро възнаграждение