Начало Водещи Разследване свърза „Хаванския синдром“ с руското разузнаване

Разследване свърза „Хаванския синдром“ с руското разузнаване

39
Разследване свърза „Хаванския синдром“ с руското разузнаване

Руското разузнаване вероятно е източникът на мистериозното заболяване, придобило популярност като „Хавански синдром“. Става въпрос включително и да увреждане на мозъка и загуба на слуха. От заболяването се оплакват американски дипломати през последните няколко години, показва разследване, публикувано в неделя.

Констатациите в разследването за първи път опровергават досегашните заключения на американските власти, че заболяванията не са свързани с нов вид оръжие. За първи път тези симптоми се проявяват сред персонала на американските посолства в Куба, Китай и различни места в Европа.

В същото време в понеделник Министерството на отбраната на САЩ заяви, че висш служител, който присъства на срещата на върха на международния военен съюз НАТО във Вилнюс, Литва през 2023 г., е имал подобни симптоми.

Нови доказателства, разкрити в съвместния доклад на Insider, Der Spiegel и 60 Minutes на CBS, базиран на едногодишно разследване – предполагат, че звуковото оръжие, създадено и използвано от звено 29155 на руското ГРУ, вероятно е причината за Хаванския синдром.

Прословутото звено отговаря за операциите на военното разузнаване на Русия в чужбина и е обвинявано за няколко международни инцидента, включително опита за

отравяне на дезертьора Сергей Скрипал в Обединеното кралство през 2018 г.

Хаванският синдром е докладван за първи път през 2016 г., когато дипломати в столицата на Куба се оплакват, че чуват пронизителни звуци през нощта. Подобни твърдения започват да идват и от служители на Вашингтон в други мисии по света.

Симптомите включват кървене от носа, главоболие, проблеми със зрението и други странни слухови усещания.

„Членове на прословутия диверсионен отряд на военното разузнаване на Кремъл стоят зад предполагаеми атаки срещу отвъдморски правителствен персонал на САЩ и членове на техните семейства“, се посочва в доклада, цитиран от The Guardian.

„Хаванският синдром показва всички белези на руска хибридна война. Ако се установи, че Кремъл наистина стои зад атаките… в продължение на десетилетна кампания, лесно би се считала за една от най-големите стратегически победи на Владимир Путин срещу САЩ“, се посочва още в него.

The Insider посочва, че старши членове на отряда са получили награди и политически повишения за работа, свързана с разработването на „несмъртоносни акустични оръжия“, които включват както звукови, така и базирани на радиочестоти устройства с насочена енергия.

Докладът също така документира многобройни инциденти, при които висши служители на САЩ са били наранени и „неутрализирани“, като някои са претърпели увреждания, довели до преждевременното им пенсиониране или завръщане в САЩ.

Според Американската асоциация за външната служба през 2022 г., че синдромът е нанесъл „драматични“ щети върху морала сред американските дипломати и е повлиял на набирането на персонал.

В последвали публикации на трите медии в понеделник се разказва как руски шпионин, който е работил като главен готвач в руски ресторанти в Ню Йорк и Вашингтон, е бил арестуван през 2020 г. и след това разпитан от агент на ФБР, който по-късно е проявил симптоми на заболяването.

През март миналата година обаче съвместното заключение на седем американски разузнавателни агенции беше, че наличните разузнавателни данни не могат да свържат инцидентите с противникови на САЩ държави.

В понеделник Русия отхвърли като неоснователни твърденията в медийните публикации, които свързват атаките с нейните военни разузнавателни операции.

„Това не е нова тема. В продължение на много години така нареченият „хавански синдром“ беше преувеличаван в пресата и от самото начало беше свързан с обвинения срещу руската страна“, каза пресаташето на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

„Но никой никъде не е публикувал или изразявал убедителни доказателства за тези неоснователни обвинения. Следователно всичко това не е нищо повече от безпочвени, необосновани обвинения от страна на медиите“, допълни той.

Също в понеделник, говорител на Пентагона, Сабрина Сингх, каза пред репортери, че неназован високопоставен служител на министерството на отбраната е имал симптоми на хаванския синдром по време на срещата на върха на НАТО през 2023 г. във Вилнюс.

Позовавайки се на законите за медицинска поверителност, тя не каза дали длъжностното лице се нуждае от лечение или трябва да спре да изпълнява задълженията си.

САЩ закриха своя имиграционен офис в Хавана през 2018 г. поради промяна на американската политика към Куба, а също и в отговор на страховете по това време, че хаванският синдром е резултат от микровълнова или друга електронна атака. Офисът беше открит отново, след като докладът на разузнавателната общност в САЩ не откри достоверни доказателства за връзки на атаките с Русия.

Според публикацията на Insider първите случаи на хаванския синдром може да са били в Германия две години по-рано от тези в Хавана през 2016 г.

„Вероятно е имало атаки две години по-рано във Франкфурт, Германия, когато служител на консулството на САЩ, е бил повален в безсъзнание от нещо подобно на силен енергиен лъч“, се казва в доклада.

New Yorker съобщи през юли 2021 г., че около две дузини американски служители от разузнаването, дипломати и други правителствени служители в Австрия са докладвали за проблеми, подобни на хаванския синдром, откакто Джо Байдън стана президент същата година.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияПоследните три години избори са ни излезли 710 млн. лв.
следваща статияНай-малко петима чуждестранни хуманитарни работници са убити при израелски удари в Газа