Начало Водещи Най-малко петима чуждестранни хуманитарни работници са убити при израелски удари в Газа

Най-малко петима чуждестранни хуманитарни работници са убити при израелски удари в Газа

24
Газа
Снимка: БТА

Най-малко петима служители на неправителствената организация „Световна централна кухня“ (World Central Kitchen), сред които и чужденци, са били убити при израелски въздушен удар в Газа, съобщи медийната служба на управляваното от „Хамас“ правителство на Газа, цитирана от Ройтерс.

Сред загиналите при удара в Деир ал Бала в централната част на Газа са граждани на Полша, Австралия и Великобритания, както и един палестинец, заяви говорител на медийната служба.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) казаха, че провеждат задълбочена проверка на най-високо ниво, за да разберат обстоятелствата на „този трагичен инцидент“.

ЦАХАЛ полага големи усилия, за да даде възможност за безопасна доставка на хуманитарна помощ, и работи в тясно сътрудничество със „Световна централна кухня“ в техните жизненоважни усилия за осигуряване на храна и хуманитарна помощ за населението на Газа“, се казва в изявление на военните.

„Запознати сме със съобщенията, че членове на екипа на „Световна централна кухня“ са били убити при атака на ЦАХАЛ, докато са работили в подкрепа на хуманитарните ни усилия за доставка на храна в Газа“, написа организацията в своя публикация в „Екс“.

„Това е трагедия. Работниците, предоставящи хуманитарна помощ, и цивилните граждани НИКОГА не трябва да бъдат мишена. НИКОГА“, се добавя в съобщението.

„Световна централна кухня“ доставя хранителни помощи и готови ястия за хора в нужда, посочва Ройтерс. Миналия месец тя съобщи, че за 175 дни е сервирала повече от 42 милиона ястия в Газа.

Испанският готвач шеф Хосе Андрес основава „Световна централна кухня“ през 2010 г., като изпраща готвачи и храна в Хаити след земетресението. Оттогава организацията доставя храна на общности, засегнати от природни бедствия, бежанци на границата на САЩ, здравни работници по време на пандемията от ковид, както и на хора в конфликтите в Украйна и Газа.

Белият дом заяви снощи, че е „съкрушен“ от смъртта в ивицата Газа на няколко работници от американската хуманитарна организация.

„Съкрушени сме и дълбоко обезпокоени от удара“, заяви в „Екс“ говорителката на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън.

„Хуманитарните работници трябва да бъдат защитени, тъй като те предоставят помощ, от която има отчаяна нужда“, подчерта тя. „Ние настояваме Израел незабавно да разследва случилото се“.

От своя страна израелската армия заяви, че „разглежда трагичния инцидент на най-високо ниво, за да разбере обстоятелствата“, и че е „работила в тясно сътрудничество с УСК“ при разпределянето на помощта.

Организацията участва в изпращането на помощи по море от Кипър до Газа и в изграждането на временен кей в обсадената палестинска територия. Първият кораб разтовари товара си там в средата на този месец, под наблюдението на израелската армия.

На този фон администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обмисля дали да придвижи голям пакет от оръжейни трансфери за Израел на стойност 18 милиарда долара, който ще включва десетки самолети Ф-15 и боеприпаси, пише БТА.

Продажбата на 25 самолета Ф-15 от „Боинг“ (Boeing) на Израел е в процес на разглеждане, откакто САЩ са получили официалното искане през януари 2023 г., заяви един от източниците.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън снощи разговаря с палестинския президент Махмуд Абас и подчерта, че Вашингтон продължава да се опитва да постигне напредък в усилията си за прекратяване на огъня в Газа, се казва в изявление на Държавния департамент.

Блинкън отново е повторил, че САЩ очакват с нетърпение да работят с новия кабинет на Палестинската власт, който беше представен от Абас миналия месец.

На този фон израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да предприеме „незабавни действия“ за спиране на излъчването на катарската телевизия „Ал Джазира“ в Израел, предаде Франс прес.

Терористичният канал „Ал Джазира“ повече няма да излъчва в Израел. Възнамерявам да предприема незабавни действия в съответствие с новия закон, за да спра дейността на телевизията (в Израел)“, заяви Нетаняху, цитиран от своята канцелария.

„Ал Джазира“ отхвърли обвиненията, че е навредила на сигурността на Израел и ги нарече „опасна и нелепа лъжа“, съобщи Ройтерс. Телевизията, която остро критикува военната операция на Израел в Газа, откъдето денонощно предава репортажи, и преди е обвинявала Израел, че системно атакува нейните офиси и служители.

Още международни новини – четете тук

предишна статияРазследване свърза „Хаванския синдром“ с руското разузнаване
следваща статияПоследните три години избори са ни излезли 710 млн. лв.