Начало Свят Разкриха как мозъкът ни заличава неприятни спомени

Разкриха как мозъкът ни заличава неприятни спомени

1873
Германия

В рамките на мащабно проучване невробиолози от Германия, Холандия и Великобритания стигнаха до извода, че в главния мозък на човека има зони, които отговарят за унищожаването на някои спомени, съобщи Profit.

Било установено, че механизмът на тези сложни процеси се осигурява от активността на префронталния кортекс и хипокампуса.

Тежък развод, изневяра и други стресови събития могат просто да бъдат заличени от паметта.

Мозъкът на жените обработва постъпващата информация от 25 до 75 процента по-бавно в зависимост от особеностите на данните, твърдят учени от университета във Вашингтон
Тежък развод, изневяра и други стресови събития могат просто да бъдат заличени от паметта

Учените констатирали, че при съзнателните опити да бъде забравено дадено събитие или информация възниква особена активност в отделни мозъчни зони. Тя отговаря за физиологичния процес „забравяне“ на определени данни.

При това процесът, свързан със съзнателно „забравяне“ на думи, цветове и дори аромати, се формира в префронталния кортекс, а след това преминава в хипокампуса, който отдавна е известен като център на паметта.

Невробиолозите заключили, че стимулирането на зони в главния мозък може да доведе до забравяне на събития. В бъдеще това може да намери приложение в съвременната психиатрия.

По мнението на учените, физиотерапия с електрически ток с нисък интензитет ще помогне на мозъка да изтрие спомени за участие във войни, семейни конфликти и проблеми, свързани с кариерата. Така ще се облекчи лечението на пациенти, засегнати от тежко психично разстройство.

предишна статияВиетнамската столица призова гражданите да не ядат кучешко месо
следваща статияБербатов за старта във футбола: Голям български мафиот ме отвлече. Със Стилиян и Мартин нямахме пари за кафе