Начало Водещи Радев от Банско: Ще връча мандат на ГЕРБ за съставяне на кабинет

Радев от Банско: Ще връча мандат на ГЕРБ за съставяне на кабинет

144
Румен Радев.
На снимката: Румен Радев

Издържливостта в политиката може да се постигне само чрез ясни принципи и ценности. Твърди компромиси водят до резултати, които не са от полза за българските граждани. Това беше коментарът на Румен Радев от Банско.

„Ще спазвам Конституцията, както е посочено в нея, ще проведа консултации и ще възложа мандат на първата политическа сила – ГЕРБ, за съставяне на правителство“, увери Радев.

Относно възможността Мария Габриел да заеме позициите на премиер и министър на външните работи, Радев отговори: „Не желая да се намесвам в работата на правителството. Това е въпрос, който коалиционните партньори ще решат“.

Президентът коментира и случаят с убийството на Мартин Божанов. „Всички говореха за конституционна реформа и правова държава, но реалността показва, че Мартин Божанов можеше да бъде свързан с мафията и съдебната власт само благодарение на политическа защита. Обществото ни все още не знае кой управлява дневника на Филип Златанов, кой е нает чрез Красьо Черния, къде са Пепи Еврото и неговите компании и точно поради това продължава разграбването и прехвърлянето на държавата в комфорта на безнаказаността“, добави той.

„Това е сериозен тест и за правителството, и за Народното събрание. Те имат възможността да поведат България към нов път. Ако не успеят, то или не могат, или не искат. Ще настоявам този случай да бъде разследван до край. Ние все още не знаем какво стана с убийството на Алексей Петров. Но важно е сега да разберем какво става с убийството на Нотариуса“, посочи още президентът.

Според него избухналите протести показват, че ЕС не успява да съчетае амбициите си с възможностите за решаване на този проблем.

„Още през есента на 2022 г. служебният министър на земеделието Явор Гечев подчерта важността на този въпрос пред ЕК. Той предупреди, че ще стигнем до тук. Все още не бяха предприети своевременни мерки. Ако Европа иска да гарантира своята хранителна сигурност и конкурентоспособност, трябва да внимае на гласа на земеделските стопани“, сподели Радев.

От Банско президентът заяви, че България има амбицията, има кадрите и заслужава да бъде домакин на Младежки зимни олимпийски игри.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

предишна статияВеликата българска гора – къде се е намирала?
следваща статияХристо Иванов: Денков и Габриел сами да се разберат за Външно министерство