Начало Водещи Великата българска гора – къде се е намирала?

Великата българска гора – къде се е намирала?

89
гора

Името, което е в заглавието, не е случайно. То е дадено от чужди пътешественици по нашите земи, с което те са отбелязвали един определен периметър от нашата територия тогава. Разберете къде се е намирал той и какво трябва да знаем за тази местност.

Magna Silva Bulgarica – къде се намира

Тя е обхващала района от Белград към прохода Траянови врата, който е началото на Горнотракийската низина. Това наименование се ползва още по времето на ромеите, но придобива сериозна популярност в рамките на

първите 3 кръстоносни похода,

пише poznanieto.bg. Причината е, че на кръстоносците им се е налагало да преминават през тази гора за цели 8 дни, а мястото очевидно е било много удобно за всякакви засади.

Има запазени сведения от тогава, че имало период от 2 денонощия, през който те преминавайки през гората не срещали никакъв жив човек, което допълнително напрягало чужденците. От друга страна, това наименование е много интересно, тъй като много от тези чужденци идват от райони, където има доста гъсти гори – например Тевтонския лес. Така че очевидно тази Велика Българска гора е била доста впечатляваща.

Какво се случва с Българската гора

Случва се същото както и в Делиормана (Лудата гора) –  започва масово изсичане в рамките на Османската империя. То се засилва по времето на трите кратки ледникови периода през края на XVII и началото на XVIII век. Освен това, много от българите се занимавал с животновъдство, което допълнително означавало, че им трябват места за пасища. Най-зле се отразява вече и XIX век, когато в Османската империя започват строежи на големи инфракструктурни проекти. Това води до изсичането по неофициални данни на почти 50% от тези гори.

За съжалине съдбата на тази Велика Българска гора е да остане в историята. По подобие на Лудата гора, където в рамките на Османската имперя, гората там намира своят край, това се случва с този регион в рамките на чуждата държава.

предишна статияСоциалният министър: Няма да има никакъв трус в доходите и пенсиите след въвеждане на еврото
следваща статияРадев от Банско: Ще връча мандат на ГЕРБ за съставяне на кабинет