Начало Водещи Путин изпраща тихомълком сигнали, че е готов за спиране на огъня в...

Путин изпраща тихомълком сигнали, че е готов за спиране на огъня в Украйна

119
Руският президент Владимир Путин и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Руският президент Владимир Путин и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Според в. „Ню Йорк таймс“, Руският президент Владимир Путин изпраща тихомълком сигнали, че е склонен към прекратяване на огъня в Украйна, което би замразило конфликта по протежение на сегашните фронтови линии.

Руснаците казват, че са готови да преговарят за прекратяване на огъня, искайки да останат на бойното поле, цитира американският всекидневник неназован високопоставен международен служител, който се е срещнал с представители на руските власти през есента на тази година.

Публичната реторика на Путин, който наскоро потвърди максималистичните цели на Русия, означаващи пълна капитулация на Украйна и на Запада, е в противоречие с личното му желание да „обяви победа и да продължи напред“, отбелязва „Ню Йорк таймс“. Изданието не представя доказателства в подкрепа на тази своя теза.

Според „Ню Йорк таймс“ Путин може да има временни мотиви като предстоящите президентски избори в Русия, желанието му да „остави отворени възможностите си“ за намиране на изход от войната и да се възползва от предполагаемата отслабваща западна подкрепа за Украйна, както и „отвличането на вниманието“ от конфликта между Израел и палестинското ислямистко движение „Хамас“.

Американският мозъчен тръст Институт за изследване на войната коментира, че временното прекратяване на огъня може да бъде от полза за Русия, като ѝ спечели време, за да се подготви за подновяване на агресията срещу Украйна.

Също така, Путин е сигнализирал, че е готов на споразумение за прекратяване на огъня, и преди година, твърдят американски служители.

Някои американски служители обаче предупреждават, че това може да е обичаен за Кремъл опит да заблуди света и не отразява истинска готовност на руския президент да направи компромис, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

Попитан от журналисти за коментар, прессекретарят на Путин, Дмитрий Песков, каза, че въпросната теза концептуално е невярна.

Украинският президент Володимир Зеленски от своя страна е заявявал, че Киев не може да си позволи слабостта да се съгласи на замразяване на конфликта, тъй като това би означавало нова война в бъдеще.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияОт 2024 г. тръгва въздушна линия Варна – Париж
следваща статияЗаради опасност от нападения: Франция и Германия затягат охраната край храмовете по Коледа