Начало Водещи Заради опасност от нападения: Франция и Германия затягат охраната край храмовете по...

Заради опасност от нападения: Франция и Германия затягат охраната край храмовете по Коледа

119
Франция, полиция

Франция вдига охраната на църквите за коледните празници, за да се гарантира безопасността им пред евентуални нападения, съобщи ДПА.

Полицаи и жандармеристи ще бъдат разположени на видими места около религиозните обекти с цел да осигурят безопасността на християните по време на коледните празници тази вечер и утре сутрин, според изявление на френския министър на вътрешните работи Жералд Дарманен за вестник „Екс“.

Сигнал за нападение в Кьолнската катедрала вдигна полицията на крак

Министърът вече е издал призив към префектите за по-голяма бдителност през празниците.

След смъртоносното ислямистко нападение срещу учител в октомври, Франция е в най-висока степен на терористична готовност.

В петък при антитерористична операция в източната част на страната бяха задържани петима души, припомня ДПА.

Вчера в Германия също бяха засилени мерките за сигурност в Кьолнската катедрала след индикации за възможен план за нападение от страна на ислямистка група.

По-рано този ден се научи, че и Германия и Австрия засилват охраната на храмове за празниците.

Сигнали за опасност от нападение в Кьолнската катедрала вдигнаха полицията на крак тази нощ.

По информация на Франс прес се предполага, че става въпрос за заплаха за нападение в новогодишната нощ.

В. „Билд“ съобщи, че службите за сигурност на Австрия, Германия и Испания имат информация за ислямистка група, която се стреми да извърши няколко атентата в Европа, вероятно на Нова година и Коледа.

„Въпреки че информацията се отнася за новогодишната нощ, ще направим всичко възможно още от днес, за да осигурим безопасността на посетителите на (Кьолнската) катедрала в навечерието на Коледа“, заяви началникът на полицията в Михаел Есер за вестник „Билд“.

Вчера австрийската полиция съобщи, че засилва наблюдението, особено на около църкви, религиозни събития и коледни базари в столицата на страната.

„Терористични елементи в Европа задължават за атаки по време на християнски събития, особено около 24 декември. Поради настоящата оценка на риска и непрестанно повишаващото се равнище на терористична заплаха като цяло в Австрия, има повишен риск през коледната ваканция“, обяви полицията.

предишна статияПутин изпраща тихомълком сигнали, че е готов за спиране на огъня в Украйна
следваща статияВремето на Коледа: Слънчево с температури до 19 градуса