Начало Водещи Путин встъпва в петия си президентски мандат

Путин встъпва в петия си президентски мандат

29
Владимир Путин
Снимка: БТА

Президентът на Русия Владимир Путин започва официално днес петия си президентски мандат, предадоха световните агенции, съобщава БТА.

Церемонията ще се състои в 12 ч. местно време и ще продължи около час.

Путин, който е на 71 години, беше преизбран на поста на избори през март. Той е на власт от близо четвърт век.

През 2020 г. Путин промени конституцията на страната, за да може да получи правото на два допълнителни шестгодишни мандата, което означава, че той може да остане на власт на теория до 2036 г., когато ще е на 84 години.

На церемонията днес няма да има представители на ЕС, САЩ, Великобритания, Германия, Полша и Чехия.

Но Франция, Унгария и Словакия имат намерение да изпратят свои представители на събитието, за да поддържат комуникационните канали отворени.

След като положи клетва като президент днес, Путин ще произнесе и обръщение към нацията.

Ако Путин на власт до 2036, той ще е управлявал по-дълго от мнозина от руските владетели

Владимир Путин е роден на 7 октомври 1952 година в Санкт Петербург. След кариера в КГБ и работа в Германия, той напуска тайните служби през 1991-ва и влиза в политиката. Става част от екипа на президента Борис Елцин, който го назначава за премиер през август 1999, припомня БНТ.

Впоследствие, в последния ден на 1999-та година, Борис Елцин го назначава за изпълняващ длъжността президент на Русия. По-малко от четири месеца по-късно Владимир Путин печели президентските избори и остава на поста две четири годишни мандата между 2000 и 2008.

Тогавашната Конституция на Русия не му дава право на три последователни мандата и Владимир Путин се връща на премиерския пост в периода 2008-2012.

За свой наследник като президент посочва своя приближен Дмитрий Медведев, който печели изборите през 2008.

Владимир Путин се връща в Кремъл като държавен глава през 2012 , като президентските мандати са удължени от 4 на 6 години. Печели изборите за поста и през 2018. През 2020-та година организира референдум за поправки в Коституцията от 1993-та. Промените са одобрени с вота на 1 юли, а на 4-ти същия месец влизат в сила с подпис на държавния глава. Една от тях му позволява да остане на президентския пост още два шестгодишни мандата след 2024. Така той може да управлява до 2036-та година. Тогава Владимир Путин ще бъде на 83 години.

Заедно с четири годишното прекъсване като премиер, смятано за формално, Владимир Путин е най-дълго управлявалият руски лидер след Йосиф Сталин за период от над един век. Сталин ръководи най-голямата страна в света близо 31 години. Към момента Путин е на държавното кормило около 25 години и още през 2017-та година задмина лидерския период на Леонид Брежнев, който беше начело около 17 години.

Ако остане на власт до 2036 -та година, Владимир Путин ще е управлявал около 36 години – с пет повече от Сталин.

Спрямо царския период от руската история сегашният лидер остава далече зад 50-те години на трона на Иван Грозни, както и зад Иван Трети и Петър Първи, управлявали по около 43 години. Към 2036-та година обаче управлението на Путин по продължителност ще надхвърли царуването на Екатерина Велика, останала на престола 34 години и 4 месеца между 1762 и 1796 г.

Още новини от деня – четете тук