Протеиновите барове: плюсове и минуси

Популярността на протеиновите барове постепенно набира скорост, тъй като настоящият ритъм на живот почти не ни оставя време за правилно хранене, особено ако трябва да се храните извън къщата. И ако преди няколко години подобни барове наистина се предлагаха изключително в спортни магазини, сега те лесно могат да бъдат намерени по рафтовете на съвременните супермаркети. И всичко това, защото не само спортистите, но и обикновените обитатели обичат да ги угощават – това важи особено за привържениците на правилното хранене и здравословния начин на живот. Защо тези вкусни бонбони са толкова добри и имат ли някакви недостатъци?

Видове протеинови барове

В момента на рафтовете на магазините не е трудно да намерите както протеинови, така и въглехидратни или дори протеиново-въглехидратни протеинови барчета. В същото време те приличат на обикновени шоколадови блокчета.
Протеиновите барове имат много впечатляващо съдържание на протеини, а количествата мазнини и въглехидрати, които съдържат, обикновено винаги са много малки. В въглехидратните барове има доста малко протеини и са богати на въглехидрати. Именно в тази категория е обичайно да се причислява по-голямата част от барове с плодове и мюсли. Що се отнася до протеино-въглехидратните барове, при тях протеините и въглехидратите обикновено са разделени еднакво.
Всеки, който иска да гради мускули, може да използва всякакви протеинови барове, но най-предпочитаният вариант е протеино-въглехидратните барове – това се дължи на необходимостта да се поддържа доста висококалорична диета по време на натрупването на мускулна маса. Тоест въглехидратите в този случай са също толкова важни, колкото и протеините.
Всеки, който иска да отслабне, трябва да предпочита барове с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати. Трябва да обърнете внимание на процента на съдържание на мазнини – те също не трябва да са много. В идеалния случай функциите на такива барове в много отношения са сходни с основните принципи на протеиновите шейкове, тоест те трябва да служат като ценен източник на протеини с минимално съдържание на мазнини и въглехидрати. В допълнение, за тези, които искат да отслабнат, има смисъл да насочат вниманието си към протеинови зърнени култури, както и нискокалорични протеинови барове с L-карнитин.
Между другото, протеино-въглехидратните барове са подходящи и за тези, които не си поставят амбициозни спортни цели и не искат да отслабнат възможно най-скоро – такъв продукт ще бъде отличен източник на жизненоважни за човешкия организъм хранителни вещества и отлично хранене. В същото време протеино-въглехидратните барове (по принцип точно като обикновените въглехидрати) се препоръчва да се консумират, когато човек се нуждае от презареждане на енергия, например сутрин – като правило тялото в този момент наистина се нуждае от глюкоза. По-добре е да се угощавате с протеинови барове или следобед, или вечер – по това време организмът, подготвящ се за спане, не чувства нужда от твърде много енергия.

Какво има в състава
Всъщност протеиновите барове са сладкарски изделия, които служат като хранителни добавки. Всяко такова барче се състои от протеинова смес, щедро ароматизирана със специален сгъстител, за да придаде на протеиновата маса единична структура. В този случай не може без захар или подсладители, както и без всякакви аромати и ароматизатори. И отгоре такива барове могат да бъдат покрити с шоколадова глазура (което не винаги е така), а понякога има варианти, покрити с глазура от меласа.
Ключовият компонент на болшинството протеинови барове е протеин, който се получава както от казеин, така и от мляко на прах или суроватка. Производителите понякога използват растителни протеини, но хранителната стойност на такива протеини е няколко пъти по-ниска от тази на протеините, получени от животни. Понякога съставът на протеиновите барове включва също такива индивидуални аминокиселини като левцин или глутамин и това може да се счита за много полезен „бонус“.
Що се отнася до енергийната стойност на протеиновите барове, тя се осигурява от въглехидрати с мазнини. В същото време онези барове, които не съдържат масло и захар, се считат за най-предпочитани – най-добре е тези съставки да бъдат заменени с естествени подсладители като стевия, както и зърнени храни, ядки, сушени плодове и фибри. Между другото, ядките, сушените плодове и зърнените храни перфектно помагат да се задоволи нуждата на човешкото тяло от различни минерали и витамини! И понякога можете да срещнете такива барове, в които минералите или витамините действат като допълнителна добавка!
Креатинът, присъстващ в протеиновите барове, е от съществено значение за мускулите в самото начало на работата им, а L-карнитинът ще направи всичко възможно, за да ускори изгарянето на мазнините. Така че такива барове също заслужават най-голямо внимание! 

Плюсове 

Протеиновите барове са добри с това, че са готов продукт, тоест не изискват подготовка или допълнителни действия. Освен това те са способни да се съхраняват достатъчно дълго време, не се нуждаят от твърде много място, за да ги съхраняват, и винаги можете да ги вземете със себе си навсякъде (те се побират не само в чантата ви, но и в малък джоб!) – когато сте извън къщата, няма да се налага да търсите вариант да миете ръцете си, за да изядете например ябълка или сушени плодове! И такива барове са чудесен начин да компенсирате дефицита на протеин!

Основната разлика между протеиновите барове и традиционните шоколадови барове е много по-ниското съотношение на бързите въглехидрати към трансмазнините. А ниската инсулинова реакция помага да се удължи усещането за пълнота – благодарение на това свойство такива барове могат да се използват и като закуска по време на твърде твърди диети с ниско съдържание на въглехидрати!
Отличният вкус на протеиновите барове им позволява да заменят почти всякакви сладки лесно и без увреждане на нервната система, тоест в този случай е осигурена здравословна закуска! А ниското съдържание на калории в този деликатес предотвратява отлагането на протеини „в резерв“, а излишните аминокиселини бързо се елиминират от организма! 

минуси
Нито един, дори и най-вкусният и здравословен протеинов бар не може да замени пълноценното хранене, следователно е по-добре да се угощавате с тях, когато няма начин да се храните пълноценно, а като алтернатива, навсякъде се предлага само бърза храна. Тоест, протеиновите барове не могат да станат в основата на диетата по никакъв начин, но усещанията за ситост със сигурност ще допринесат за задоволяване на глада!
Съставът на този продукт също трябва да бъде проучен подробно – не всеки протеинов бар в действителност е наистина полезен. Освен това, понякога под това име се крият най-обикновените сладки! И често дори истинските протеинови барове се оказват много калорични (почти като пълноценно хранене), така че този показател също трябва да се следи!
И още един минус е сравнително високата цена на протеиновите барове.  Ако обаче купувате протеинови барове в цели опаковки, цената им ще бъде много по-ниска. Така че можете спокойно да ги купите за в бъдеще, а след това просто вземете един или два бара със себе си за работа или училище, така че ако е необходимо, винаги има какво да ядете. Какво крие прекомерната консумация на протеинови барове?
Не е тайна, че всичко е полезно в умерени количества – същото е с протеиновите барове. В крайна сметка, протеиновите барове са източници на концентриран протеин! Ако редовно преяждате с тези деликатеси, тогава натоварването върху целия храносмилателен тракт и върху бъбреците ще се увеличи значително. Запекът не може да бъде изключен – рядъко организмът може лесно и естествено да усвоява твърде големи дози протеин. В повечето случаи прекомерната консумация на този продукт води до факта, че тялото започва да използва протеина не като строителен материал, а като един от енергийните елементи, което от своя страна значително намалява стойността на протеиновите барове, които действат като аналог на добре познатите протеинови шейкове. Не забравяйте за възможните алергични прояви – те също не са изключени.

предишна статияТрите най-полезни продукта през есентта
следваща статияНякои ще преживеят приятно запознанство, други ще трябва да се концентрират в професионален план