Начало Водещи Проевропейското правителство на Доналд Туск получи вот на доверие в парламента на...

Проевропейското правителство на Доналд Туск получи вот на доверие в парламента на Полша

119
Доналд Туск
Снимка: БТА

Парламентът в Полша осигури вота на доверие за Доналд Туск и неговото прровгеропейско правителство, предаде БТА.

Подкрепата за Туск бе от 248 народни представители, докато „против“ гласуваха 201.

Гласуването се проведе няколко часа след като Туск представи министрите в своя кабинет и изложи приоритетите на правителството в реч пред Сейма. Въпреки това, самото гласуване се забави заради суматоха и скандал в парламента, когато депутат от крайната десница използва пожарогасител, за да изгаси свещи, запалени по повод Ханука, информира АП.

Официалната клетва пред президента Анджей Дуда ще бъде приета от Туск и членовете на неговия кабинет в 9:00 ч. днес (местно време).

Доналд Туск, на 66 години, бе премиер на Полша в периода 2007-2014 г. Той бе определен за министър-председател, след като в понеделник предишният премиер Матеуш Моравецки не успя да получи вот на доверие в парламента. На изборите на 15 октомври проевропейската трипартийна коалиция спечели 248 места в 460-членния парламент и бързо сключи коалиционно споразумение.

Президентът Анджей Дуда, който произхожда от редиците на „Право и справедливост“, неуспешно бави прехода във властта, като номинира първо за премиер Матеуш Моравецки, въпреки яснотата, че опитът ще бъде неуспешен, отбелязва ДПА. След като Моравецки не успя да получи вот на доверие от парламента в понеделник, пред Туск се отвори пътят да сложи край на осемгодишното управление на консерваторите националисти, които често влизаха в противоречия с Брюксел.

В своята реч пред Сейма Доналд Туск заяви, че Полша ще стане „лидер в ЕС“ чрез добро сътрудничество и че страната желае да играе важна роля в ЕС, което е една от причините за успеха на изборите на проевропейската коалиция. Туск планира да убеди Запада да осигури още подкрепа за Украйна във войната с Русия и ще представлява Полша на срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел.

Още новини от Европа – четете тук

предишна статияДепутатите гледат на второ четене промените в семейния кодекс
следваща статияКои са 10-те най-богати хора в света за 2023 г.?