Пабло Пикасо
На снимката: Пабло Пикасо

Рядка рисунка на Пикасо, на която е изобразена голата му любовница Мария Тереза Уолтърс, ще бъде продадена на търг в Париж от Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, съобщиха днес от „Кристис“.

Рисуваният с мастило шедьовър е поставен под чука на аукционната къща с цел нюйоркският музей да събере пари за своя фонд за придобивания.

Аукционната къща каза, че произведението от 1932 г. – което никога досега не е било продавано – е една от сериите рисунки, в които художникът разкрива своята страст към френска тийнейджърка, която случайно среща на улицата през 1927 г. Тогава тя е била едва на 17 г., а художникът – на 46.

Години по-късно тя разказа как Пикасо се приближил към нея, докато тя пазарувала в Париж и заявил: „Аз съм Пикасо! Вие и аз ще направим заедно велики неща.“

„Той ме видя да излизам от метрото и ме хвана за ръката“ – спомня си още Уолтър. Бях младо и невинно момиче. Не знаех нищо – нищо от живота, нито пък знаех кой е Пикасо.“

„В деня, в който срещнах Мария-Тереза, осъзнах, че имам пред себе си онова, за което винаги съм мечтал“, признава на свой ред по-късно Пикасо.

Уолтърс бързо става негов модел и любовница, а през 1935 г. се ражда дъщеря им Мая.

На рисунката се вижда, че Уолтърс лежи на дивана гола до свирещ флейтист, а това е повтарящ се мотив в творчеството на испанския художник.

Очаква се цената на картината да достигне между 250 000 и 350 000 евро (400 000 долара), след търга в „Кристис“ на 28 март. От аукционната къща казаха, че очакват огромен интерес от колекционерите на произведения на изкуствата.

предишна статияMercedes-Benz представи актуализирания Mercedes GLC Coupe (видео)
следваща статияСпасяват обитателите на бедстващ зоопарк в Ивицата Газа