меган британците

Британският принц Хари, съпругата му Меган и бебето Арчи пристигнаха в Южна Африка в понеделник, с което правят първото си официално семейно посещение в крайбрежния град Кейптаун.

Десетдневното пътуване започна в Нянга, квартал, осакатен от насилие и престъпност от банди, който се намира в покрайнините на зашеметяващите плажове на града.

След това кралската двойка ще обиколи музей, паметник на прогонването на около 60 000 небели жители от центъра на града по време на апартейда.

Херцогът и херцогинята-американка, която описва себе си като „наполовина черна и наполовина бяла“ – ще се задълбочат в прегледа на историята и живота на Южна Африка по време на режима на апартейда, който класифицира и разделя хората според техния цвят на кожата.

Определените като „черни“ или „оцветени“ се считат за граждани от втора класа и се допускат само в райони „само за бели“ при условие че имат пропуск.

За някои в Южна Африка присъствието на кралски представител със смесен произход може да направи това посещение особено специално.

Всички очи вперени в бебето

Хари за пръв път посети Африка, когато беше на 13 години и оттогава пътува до много места на целия континент.

След като прекара една година в Лесото, той съвместно основава благотворителната организация Sentebale през 2006 г., за да помогне на децата, засегнати от HIV.

Хари и Меган почиваха в Ботсвана в началото на романа си през 2016 г., а се върнаха като двойка на следващата година.

Пътуването обаче е първата голяма публична изява на Арчи от раждането му през май.

На по-малко от пет месеца бебето ще стане един от най-младите представители на кралското семейство, които ще участват в официално посещение.

Херцогът и херцогинята до голяма степен пазят сина си извън светлината на прожекторите, а някои кралски фенове се почувстваха излъгани, когато кръщението му се проведе в тесен кръг.

За последно той се появи публично в кулоарите на кралски благотворителен мач по поло през юли.

Редки привилегии

Семейството трябва да остане заедно до сряда, когато Хари ще пътува сам до Ботсвана, Ангола и Малави.

Той ще посети проекти за превенция срещу ХИВ и разчистено минно поле в Ангола, през което покойната му майка принцеса Даяна премина през 1997 г.

Херцогинята ще остане в Южна Африка, където ще проведе различни дейности за повишаване на осведомеността относно правата на жените.

Тя и Арчи ще се съберат отново с Хари в Йоханесбург следващата седмица, където заедно ще завършат последния ден от обиколката и ще отлетят обратно на 2 октомври.

В Южна Африка семейството ще се срещне с носителя на Нобелова награда Дезмънд Туту, президента Сирил Рамафоза и Грака Мачел – вдовица на първия черен президент на страната Нелсън Мандела.

Хари за последно се е виждал с Туту в Кейптаун през 2015 г., когато почете архиепископа, признавайки неговите служби в името на общностите на Обединеното кралство и международния мир.

Туту и съпругата му определиха срещата си с представителите на кралското семейство, насрочена за сряда, като „рядка привилегия и чест“.

Семейството лети с търговска авиокомпания в повече от 11-часов полет до Кейптаун. Те бяха критикувани няколко пъти за използване на частни самолети няколко пъти през лятото.

Хари и Меган посочиха в Instagram по-рано тази година, че ще насочат „вниманието си към околната среда“.

предишна статияСталоун защитава от критиките „Рамбо: Последна кръв“
следваща статияМоника Белучи отряза косата си