Начало Водещи Президентът привика службите заради Близкия изток и Червено море, втора година не...

Президентът привика службите заради Близкия изток и Червено море, втора година не свиква КСНС

114
Румен Радев.
На снимката: Румен Радев

Президентът Румен Радев се срещна с ръководителите на разузнавателните служби, за да бъде информиран за състоянието в региона на Червено море и Близкия изток.

От прессекретариата на президента съобщиха, че на срещата присъстваха ръководителите на Държавна агенция „Разузнаване“ Антоан Гечев, на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев и на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев.

От ръководителите на разузнавателните служби беше направена оценка на възможните рискове за ескалация на напрежението в региона, както и за ситуацията с българските граждани, част от екипажите на отвлечените кораби Galaxy Leader и „Руен“ в края на 2023 година.

Също така беше обсъдена сигурността на корабоплаването в Близкия Изток, както и дипломатическите действия и координацията с партньорите на България за гарантиране на сигурността на българските граждани в региона.

Едновременно с това президентът отново не свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), който предвижда участие и на парламентарно представените партии.

Радев повече от веднъж обясняваше, че прави това поради липса на доверие в управляващите партии. Въпреки това държавният глава нарушава Закона за КСНС, според който той е длъжен да свиква органа най-малко веднъж на три месеца.

Законът налага също, предоставената на президента информация, да бъде докладвана в същия обем и тематика и на председателя на парламента и министър-председателя.

Това подлага под въпрос дали информацията, предоставена на президента, ще бъде достояние и за другите двама, които имат право на нея по закон.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияГЕРБ предложили Асен Василев за втори вицепремиер
следваща статия„Възраждане“ искат разследване за връзка на Доган с фотоволтаици край Казанлък