Начало Свят Президентът на Туркменистан забрани черните коли

Президентът на Туркменистан забрани черните коли

2516
черните коли

Туркменистан е златен стандарт, когато става дума за диктаторски стереотипи. Предишният лидер на малката централноазиатска страна построи своя гигантска въртяща се златна статуя в центъра на столицата Ашхабад, прекръсти месеците от годината на членове на семейството си и промени собственото си име на Туркменбаши – „баща на цял Туркменистан“.

След смъртта му през 2006г. настоящият президент Гурбангули Бирдимухамедов премести статуята в края на града и по-късно си издигна собствен гигантски паметник, който го изобразява възседнал кон.

Той също така наложи някои от вкусовете си на гражданите, включително като забрани черните коли за сметка на белите, тъй като това бил любимият му цвят.

През 2015г. администрацията му забрани вноса на черни коли, а митническите служители не могли да дадат друго обяснение за забраната от „бялото носи щастие“. През ноември миналата година много държавни служители получиха нареждане да притежават само бели коли.

Сега и обикновените жители на столицата Ашхабад ще трябва да пребоядисат черните си коли в бяло или сребристо, като в противен случай ги грози глоба, съобщава сайтът Quartz.

Пребоядисването на автомобилите може да струва между 1000 и 3000 долара. Това е сериозна сума за страна, която притежава изобилни природни ресурси, но малко от гражданите й са богати.

предишна статияПродължава разследването на шесторното убийство в Нови Искър
следваща статияАвтомобилите на Nissan ще четат мисли