Начало Водещи Президентът на Словения е на официално посещение в България

Президентът на Словения е на официално посещение в България

89
Наташа Пирц Мусар
На снимката: Наташа Пирц Мусар

Президентът на Словения Наташа Пирц Мусар ще посети България по покана на президента Румен Радев, съобщи прессекретариатът на Наташа Пирц Мусар. Тя ще бъде придружена от бизнес делегация.

Възможностите за разширяване на икономическото партньорство между двата държави, както и актуални теми от европейския и регионалния дневен ред, ще бъдат обсъдени по време на визитата. Основният акцент ще бъде върху стабилността и подкрепата за евроинтеграцията на Западните Балкани, посочва прессекретариатът.

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава ще посрещнат Наташа Пирц Мусар и съпруга ѝ Алеш Мусар с официална церемония на пл. „Св. Ал. Невски“. След това ще се проведат среща на „четири очи“ и пленарни разговори между официалните делегации на двете страни.

В течение на деня ще бъде открит Българо-словенският бизнес форум в София, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в партньорство с SPIRIT Slovenia. Събитието има за цел насърчаване на търговията и инвестициите между компаниите от двете страни.

Президентът на Словения ще посети и Пловдив, където ще се срещне с председателя на Народното събрание и министър-председателя. Тя изрази подкрепа за пълното присъединяване на България към Шенгенското пространство, въпреки временния компромис по отношение на граничния контрол по въздух и вода.

Вижте още новини тук

предишна статияЗеленски призовава за „битка“ за Крим след десет години окупация
следваща статияМакрон: Не бива да се изключва изпращането на западни войски в Украйна (ОБОБЩЕНИЕ)