Начало Водещи Зеленски призовава за „битка“ за Крим след десет години окупация

Зеленски призовава за „битка“ за Крим след десет години окупация

84
Володимир Зеленски
Снимка: АП/БТА

Украйна и международните ѝ партньори трябва да продължат да се борят за възстановяването на украинския контрол над Крим, сподели президентът Володимир Зеленски по повод десетата годишнина от руската окупация на полуострова, съобщи Ройтерс.

През 2014 г. руските военни превзеха Крим чрез тайно нахлуване и след това използваха полуострова за да започнат пълномащабната си инвазия в Украйна през 24 февруари 2022 г.

„Тази жестока война, която се води срещу Украйна в момента, е резултат от реваншизма на Русия, когато тя си мисли, че светът може да гледа на престъпленията със закрити очи“, заяви Зеленски във видео обръщение.

Днес е десетата годишнина от митинга в Симферопол, където се проведе протест срещу подкрепеното от Русия движение, което подготви почвата за анексирането, което беше осъдено от международната общност като незаконно.

Русия отбелязва анексията на 18 март, когато президентът Владимир Путин я официализира с договор в Москва.

Украйна потвърди, че ще продължи борбата си, докато не възстанови границите си от 1991 г., които включват и Крим, и поддържа дипломатическа кампания за изготвяне на мирен план, който предвижда пълно оттегляне на руските военни сили.

Москва отрече идеята за мирни разговори без участието на Русия и подчерта, че всяко уреждане на конфликта трябва да отчете „новите реалности“.

Президентът Зеленски призова партньорите на Украйна да продължат борбата за пълно възстановяване на международното право.

„Можем да сложим край на тази война под нашите условия. Можем да върнем земята и хората си от окупацията“, заяви той. „Можем да доведем Русия пред съда за извършените от нея действия. Но за да стане това, трябва да се борим.“

Още новини от деня – четете тук