Начало България Преди 34 години за първи път българин покорява Еверест

Преди 34 години за първи път българин покорява Еверест

1180
Христо Проданов

На 20 април 1984 г. Христо Проданов покорява най-високия връх в света – Еверест и така става първият българин, изкачил се на „покрива на света“ в Хималаите.

През 1984 г. се провежда национална експедиция до Еверест. Христо Проданов е утвърден за зам.-ръководител на експедицията, по техническите въпроси. На 20 април 1984 г. в 18 ч. 15 минути той се изкачва на връх Еверест – сам и без кислороден апарат, по Западния гребен, по „Жестокия път“. На върха остава 33 минути. Оставя камерата си на върха (впоследствие намерена от Николай Петков на 9 май). Слиза по тъмно, по собствените си стъпки – нещо, което нито един алпинист в света не го е правил. Температурите спадат. Извилата се буря принуждава Христо Проданов да бивакува на открито, на височина около 8 700 м. В „Зоната на смъртта“ /така алпинистите наричат височината над 8000 м/ до последния си дъх на 22 април 1984 година. Първият български алпинист, изкачил се на Еверест – сам и без кислород, остава завинаги на тази височина.

„Аз съм на върха, на върха съм “, съобщава Проданов по радиостанцията в 18,15 ч. на 20 април 1984 г. 41-годишният инженер добавя още: „Тук няма нищо, само пирамида от четири съветски кислородни бутилки и съветско знаме“ „Мога ли да оставя камерата на върха“, пита той ръководителя на експедицията Аврам Аврамов. И след като престоява 33 минути на върха, започва спускането, което така и не успява да завърши. Последните откъслечни думи от Христо откъслечно се чуват в 10:24 ч. на следващия ден, 21 април. „Аз тук… над големия… сив купен.“ Тогава идва ред на радиста Стефан Калоянов: „Дръж се, Ицо, идват към теб. Ти си голям мъж. Ти си българин. Не заспивай! Моля те, не заспивай!“.

На 8 май върхът е изкачен от Иван Вълчев и Методи Савов, а на 9 май – от Кирил Досков и Николай Петков, които слизат по Класическия маршрут по непалските склонове и правят пълен траверс на масива. След словенците и българите, никой алпинист не е минал по Западния гребен.

Проданов посмъртно е награден с орден и почетното звание „Герой на Народна република България“.

предишна статияFacebook възнамерява да разработва собствени процесори
следваща статияAlibaba се захваща с автономни автомобили