Начало България Празнуваме Цветница – празникът с най-много именици

Празнуваме Цветница – празникът с най-много именици

29
пролет, време, прогноза, температурите
Хубав и топъл ден днес

Цветница е християнски и народен празник, който се отбелязва преди Великден в православната, католическата и протестантската църква. Известен с още няколко имена като Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя (в западните църкви), той попада в шестата седмица на Великия пост.

В църквата на Цветница се благославят върбови клонки и се раздават на вярващите за здраве. Те се закачат на вратите като знак на здраве и се прави венец от осветената в църквата върба. Палмовите клонки, раздавани на този ден, символизират палмите, с които бил посрещнат Исус Христос в Йерусалим. В Цветница, която е време на пости, се позволява консумацията на риба.

Евангелистите разказват, че Христос влиза в Йерусалим яздейки магаре. Вярващите посрещат Господа си с дрехите си и маслинови клонки. Вестта за възкресението на Лазар вече била известна и хиляди хора отишли във Витания да посрещнат Христос. Шествието се движи към Йерусалим, където Христос изгонва търговците от храма и изцелва много хора.

На Цветница се празнуват всички с имена, произлизащи от растения като Божура, Виолета, Върба, Гергин(а), Лили, Роза, Здравко и много други.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияАтлетико Мадрид с ключова победа в битката за зона "Шампионска лига"
следваща статияГригор Димитров отпадна още на старта на турнира в Мадрид