Начало Водещи Правителството забранява разкриване на нови болници до утвърждаване на Националната здравна карта

Правителството забранява разкриване на нови болници до утвърждаване на Националната здравна карта

54
акад. Николай Денков
Снимка: БТА

Правителството в оставка ще одобри днес на редовното си заседание забрана за разкриване на нови болници до утвърждаването на Националната здравна карта на страната, съобщи днес министър-председателят в оставка Николай Денков.

„В изпълнение на управленската програма на правителството ще предложим и важни промени в Закона за лечебните заведения – промените въвеждат забрана за разкриване на нови болници до утвърждаване на новата здравна карта на страната.“

Това заяви премиерът в оставка Николай Денков в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

„Националната здравна карта показва реалните потребности на хората в различните региони – къде има нужда да се разкрият нови болнични легла, къде има нужда от повече специалисти и съответно къде е необходимо здравната каса да покрие тези нужди. Последната здравна карта е правена преди 6 години. При сегашната ситуация, в която няма ограничение за разкриване на нови болници, в някои региони и области се оказваме с ненужно много болнични легла на фона на липсващ персонал, а в други области хората нямат достъп до качествени здравни грижи. Затова в този мандат Министерството на здравеопазването започна актуализация на националната здравна карта на България. Следващото правителството може и трябва да завърши този процес за около 2 месеца“, посочи Денков.

Припомняме, че правителството на акад, Денков осигури безплатна терапия на сърдечните заболявания. 56 лекарства за сърдечносъдови заболявания, сред които хипертония, аритмия и други често срещани, ще бъдат безплатни за пациентите от 2 април. Това ще засегне над 600 00 души, които досега доплащаха една от най-високите цени в Европа – 75% от стойността на лекарствата си.

За 25 години съществуване на здравната каса нито едно правителство не намери ресурси и воля да осигури безплатно лечение на тези пациенти, до този момент.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияЕдин от израелските заложници на „Хамас“ е убит
следваща статия"Електрохолд" открива стажантската си програма за тази година