Елвис Пресли
Елвис Пресли

Елвис Пресли може и да е „излязъл от сградата“ преди четири десетилетия, но неговият дух е жив и стотици негови фенове днес се качиха на влакова на централната гара в Сидни, за да отидат на фестивал, на който да почетат своя идол.

Облечени в колоритни гащеризони, сини велурени обувки и използващи изобилие от лак за коса, приличащите на звездата пееха и танцуваха на хитове.

Купонджийската атмосфера бе израз на почит към културното и музикално наследство на „Краля“, чието излъчване обхващаше десетилетия и поколения и достигаше далеч отвъд американските му корени.

Участниците се качват на централната гара в Сидни на „Елвис Експрес“ и „Син велурен експрес“, два влака, които ще ги откарат в малкия град Паркс, на 300 км западно от Сидни.

„Той беше просто великолепен човек и аз обичах цялата музика и неговите любовни песни,“ каза Линет Мар, която се беше качила на „Син велуренн експрес“, за да отпразнува своя 60-ти рожден ден с приятели в Паркс.

„Това е просто страхотна танцова музика.“

Всяка година Паркс – чийто радиотелескоп изигра ключова роля за приземяването на Луната на Нийл Армстронг през 1969 г. – се превръща в магнит за феновете на Елвис, когато градчето е домакин на петдневен празник.

Първият, проведен през 1993 г., за да съвпадне с рождения ден на певеца 8 януари, Фестивал на Елвис постави градчето на туристическата карта и го превърна в „Столицата на Елвис в Австралия“.

Над 25 000 посетители се очаква да слязат на Паркс, за да вземат участие в тържествата, повече от два пъти повече от населението на града.

„Хората в Паркс са толкова приятелски настроени“, каза една от участничките в събитието. „Всеки във влака е много приятелски настроен и това е просто наистина хубав момент.“

предишна статияCNBC: Дроновете уловиха британските летища неподготвени
следваща статияЗимата радва сибирските тигри в Пазарджик, лъвовете се топлят на климатик