Начало Водещи Почина основателят на „Горящия човек“

Почина основателят на „Горящия човек“

1403
Горящият човек

Лари Харви, човекът основал популярния фестивал „Горящия човек” („Burning Man”) почина на 70-годишна възраст. По-рано през април той получи масивен удар.

Харви почина обграден от своето семейство в дома си в Сан Франциско, е написано на официалния сайт на фестивала.

Горящият човек

„Харви беше визионер, ментор, философ и ревностен застъпник на културата и принципите на „Burning Man”. Светът изгуби едно невероятно човешко същество”, пише още в сайта.

Харви започна традицията на „Горящия човека” през 1986 г., когато той и група от приятели палят огромна дървена кукла на мъж на плаж близо до Сан Франциско. Скоро започва да става нещо като ритуал и както дървеният образ потопен в огън нараства, така и фестивалът събира повече хора.

През 1990 г. „Г се мести в пустинята Невада. Днес това е многодневен фестивал, който се провежда в края на август, началото на септември, и привлича десетки хиляди посетители. В себе си включва много интерактивни изложби и музиканти от голямата сцена.

Горящият човек

Участниците създават град в средата на пустинята, който е „временен мегаполис, посветен на общността, изкуството, себеизразяването и самоувереността”, като цялото това едноседмично изживяване приключва с изгарянето на голяма дървена статуя.

Харви ще живее в спомените на сина си Тристан, брат си Стюард и „световната общност на посветени участници в „Горящия човек”, които бяха вдъхновени от неговото визионерство да построи един по-креативен и кооперативен свят”, пише още в официалния сайт.

предишна статияЦиципас ще се опита да бие Надал, но времето не е с него – вали като из ведро
следваща статияПрекрасно време – температурите ще са между 23 и 28 градуса