Ползите и вредите от доматения сок

Тази напитка има редица положителни свойства, като например:

• Употребата на доматен сок има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система.
• При консумация на напитката, в организма се образува серотонин – хормон на щастието, следователно доматеният сок е полезен за хора, страдащи от стрес и депресия.
• Минералите и витамините, които са богати на доматен сок, допринасят за растежа на силна коса и нокти, а също така имат благоприятен ефект върху състоянието на кожата.
• Доматеният сок съдържа витамин Е, който помага за понижаване на холестерола в кръвта.

Въпреки впечатляващия списък с полезни свойства, доматеният сок има редица противопоказания.

Хората, страдащи от хроничен гастрит и панкреатит, трябва да се откажат да използват доматен сок, тъй като тази напитка може да причини обостряне на заболяването.

Доматеният сок по своята същност е кисел продукт и затова е противопоказан при язва на стомаха или дванадесетопръстника.
Използвайте доматен сок при заболявания на бъбреците, жлъчния мехур и черния дроб е с повишено внимание.

Доматеният сок също може да навреди на здрав човек. В случай на остро отравяне, използването на доматен сок може да допринесе за бързото усвояване на токсичните вещества, тъй като тази напитка е в състояние да активира повишено храносмилане.

Трябва да се разграничи доматен сок в естествената му форма от консервиран, тъй като консервирането убива почти всички хранителни вещества в тази напитка.

предишна статияЗаради пожарите H&M спира вноса на кожа от Бразилия
следваща статияГолемият ден настъпи! Григор Димитров излиза в битка за финал на US Open