Начало Водещи Пловдив и Габрово вече са в грипна епидемия

Пловдив и Габрово вече са в грипна епидемия

64
настинка, грипна епидемия

Поради увеличени случаи на грипна епидемия, тя бе обявена в областите Габрово и Пловдив, съобщи Министерството на здравеопазването.

Временните мерки за периода от 22-ри до 28-ми януари включват: спиране на плановите консултации за здрави бременни жени и деца; преустановяване на профилактични прегледи и задължителни имунизации и реимунизации; стриктно филтриране на децата в яслата, детските градини и училищата. Срещите в лечебните заведения за болнична помощ и социалните институции за деца и възрастни са забранени.

Поради циркулацията на грипни вируси в страната, Министерството на здравеопазването припомни, че носенето на маски и спазването на дистанция при събиране на хора са препоръчителни мерки за предпазване от заразяване с грип, коронавирус и други респираторни заболявания.

В Габрово бе отменено планираното тържество за Деня на родилната помощ в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД поради обявената грипна епидемия, съобщиха от областното лечебно заведение.

Д-р Сийка Димчева, директор на Регионалната здравна инспекция в Пловдив, заяви на 19-ти януари, че обявената грипна епидемия в областта не означава, че децата ще са на грипна ваканция.

В област Смолян грипната епидемия влезе в сила на 18-ти януари и ще продължи до 24-ти януари 2024 година. Решението беше взето въз основа на нарастване на броя заболели от грип и други респираторни заболявания, които достигнаха епидемични нива от 268,9 на 10 000 население, както и доказана циркулация на грипни вируси в Смолянска област.

Още новини от деня – четете тук