Начало България Плевнелиев: Бих посочил Петър Стоянов за президент

Плевнелиев: Бих посочил Петър Стоянов за президент

1975

Президентът на България в период 2012-2017г. Росен Плевнилиев заяви, че ако зависи от него, би посочил предшественика си Петър Стоянов (1997-2002г.) за държавен глава.

„От всичко, което видях и разбрах дотук, аз лично бих посочил президента Петър Стоянов. Ако зависеше от мен, щях да го посоча още веднъж. Той е един достоен, успешен президент на България, помъдрял, все още достатъчно млад, в силите си.
Изключително добронамерен, разумен, мъдър и преди всичко – ценности, ценности, ценности. Символ на истински ценности”, каза пред „Дарик” Плевнелиев.

По думите му, Стоянов е задал правилната посока на България – към европейската интеграция и интеграцията в НАТО.

Росен Плевнелиев добави, че Петър Стоянов символизира човек, който въпреки дългогодишния си политически живот, е останал честен.

„Остана беден по един или друг начин като символ на това, че не посегна на един лев, на един проект; човек, който получи международно признание и човек, който в един много решителен за България момент изигра своята голяма роля”, каза още президентът.

Плевнелиев каза, че от предшественика си Стоянов е научил, че президентът не трябва да допуска големи, стратегически грешки, от които да страда държавата и народът.

„От Петър Стоянов научих, че е човешко да се бърка, но един президент може да бърка в малките неща”, добави държавният глава (2012-2017).

Росен Плевниелие коментира и своето управление.

„Бях символ на независимо водене на политика, никога не съм бил член на политическа сила, никога не допуснах политическите сили да се бъркат във взимането на стратегическите решения. Доказателства, колкото искате”, добави президентът.

И добави:

„Можеше ли да бъда още по-радикален, още по-смел, още повече, как да кажа – голям непукист? Така както Маргарет Тачър примерно, както и други политици, взимаха изключително смели решения и не се съобразяваха много-много. Но в средата, в която ние се намираме в момента, един политик трябва много повече да се съобразява”.

Той каза още, че е правил много компромиси, но никога с добруването на българския народ и държава.

 

предишна статияБорисов: Ако стане война, България ще се бие на страната на НАТО
следваща статияДогодина ще работим с 1 ден по-малко! Ето кога са официалните почивки