маски

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ако възникне война между НАТО и Русия, България ще се бие на страната на Алианса.

„България е в НАТО. Във всички изказвания и на Йенс Столтенберг и други личности, Русия се сочи като основна заплаха за НАТО. В доктрината ни, ако стане война, ние ще се бием за НАТО. Затова не допуснах да има флотилия на НАТО в Черно море, защото „ще заври накрая” – може да има сухопътни учения, маневри, но не и тежки военни кораби и подводници. Но в същото време ние имаме интерес от руските туристи. Газовият хъб, за да стане мощен имаме нужда от Русия”, каза пред БТВ Борисов.

Думите му са в резултат на приетия от Министерския съвет доклад за националната сигурност, в който е записано, че Русия е основна заплаха за страната ни. Именно този документ предизвика сериозна полемика в  парламента и скара народните представители.

„Ако стане война, руските ракети са насочени към България”, коментира Борисов и уточни, че подобни действия ще бъдат предприети към още няколко фланга.

Премиерът подчерта, че на всички срещи на НАТО Русия се сочи като основна заплаха за НАТО заедно със Северна Корея.

По думите му друг голям проблем е конфликтът на Турция с някои от водещите европейски страни, но не уточни дали тези взаимоотношения могат да прераснат във война.

В същото време премиерът посочи, че България има голям интерес руските туристи да идват у нас и от това руския газ да стигне до бъдещия газов хъб „Балкан“.

Според министър-председателя в Европа трябва да започне да се говори за премахване на санкциите срещу Русия.

предишна статия400 км/ч за 42 секунди? „Бугати” счупи рекорда (ВИДЕО)
следваща статияПлевнелиев: Бих посочил Петър Стоянов за президент