През последните 77 дни хиляди българи протестират срещу управлението в страната. И макар от управляващата коалиция често да повтарят мантрата, че на улицата има стотина кресливи души, които са мотивирани финансово, фактите говорят точно в обратната посока.

Велико народно въстание 3, протест в София

Очевидно е, че и на вчерашния 76-и ден от протестите, който бе озаглавен „Велико народно въстание 3”, имаше десетки хиляди български граждани. Огромна част от тях бяха млади хора, дошли в т.нар. „триъгълник на властта” с децата си или завърнали се от чуждестранни университети, за да изразят недоволството си от властта в България. Пред ДЕБАТИ.БГ част от протестиращите споделиха, че са се завърнали у нас специално заради големия протест.

протести в София

Факт е също така, че властта вече 77 дни се инати и не подава оставка.

Опорните точки на управляващите досега бяха няколко:

  • Държавата ще се счупи, ако правителството подаде оставка;
  • Ако това правителство си тръгне, няма кой друг да дойде;
  • Протестиращите са платени;
  • На улицата има лумпени;
  • Олигарсите, които подгонихме, искат да свалят легитимно избраното правителство.

Велико народно въстание 3, протест в София

И тази сутрин пред БНТ проф. Румяна Коларова, която уж анализира политическата криза, но по-скоро подкрепя задочно управлението, повтори мантрата, че на протеста има само платени протестиращи, които са недоволни от правителството, защото „започна да удря червената олигархична мрежа, която отвърна на удара”.

Това е не само обида за хилядите млади, интелигентни и образовани българи, които искат промяна на системата, но и за българското общество като цяло. От думите на проф. Коларова се разбра, че едва ли не българите нямат доблест, а се интересуват само от пари.

протест

В студиото до нея стоеше и социологът проф. Андрей Райчев, който в миналото също е бил на позицията на Коларова. Но днес той каза следното:

„Това е позорно твърдение. Тези хора не са изпратени. Революцията е странно нещо, колкото и малка да е тя сега. На нея има всякакви хора – бандити, луди, болни, нещастни. Но останалите хора не са пратени. А хора, които искат да живеят като европейци, които искат промяна на системата”.

Че протестът е платен и на него ходят само провокатори, се твърди още от самото началото на демонстрациите. Това е удобна теза за управляващите, както и че на площада има лумпени, агитки и провокатори, които искат да „счупят“ държавата и да бият полицията. А онези, които блокираха Орлов мост, бяха наричани неудачници, лузъри, безработни…

протест
източник: FB

Но както казва Андрей Райчев – на протеста може да има всякакви хора – платени, глупави, умни, богати и бедни. Това обаче по никакъв начин не означава, че хилядите други, искащи промяна в системата и оставки, са там под нечия диктовка. В противен случай това не говори нищо добро за нашето общество. Ако подобно твърдение беше вярно, излиза, че 60% от българските граждани, които подкрепят протеста, са платени от някого и че нямат морал, доблест и гражданска позиция.

В една европейска и демократична държава изразът на недоволство срещу властта е  фундаментално право. Както и свободата на словото. Както и разделението на властите. Но това са други теми.

плакатите от протестите
Източник: FB „Отровното трио“

Може ли някой от анализаторите, които застават срещу 60% от българските граждани, да се разпише под твърдението, че 3/5 от българското общество са платени лумпени? Вероятно не.

Та, обръщаме се към проф. Румяна Коларова: платени ли са 60% от българите или мразят властта безплатно? По-скоро е второто.

предишна статияУмишлено ли се завишава броят на жертвите от коронавирус в очакване на милиардите от Европейския съюз?
следваща статияОблачен ден с много превалявания