Начало Любопитно Пет любими имена черпят днес

Пет любими имена черпят днес

1044

Пет любими имена черпят за своя празник днес, 12 януари.

Днес Българската православна църква почита света мъченица Татяна. Именници са Татяна, Татян, Таня, Таню, Траяна.

Света Татяна е раннохристиянска мъченица. Родена в богато, но боязливо и криещо вярата в християнството римско семейство, Татяна поема пътя на целомъдрието от дете. Тя била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва.

По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205 – 238 г.). Той имал еклектични убеждения: равнодушен към вярванията на другите, не се придържал към един определен светоглед, поради което всред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Христос.

В негова жертва пада Татяна. Без да гледат на знатното ѝ положение и на нейния безукорен живот, я завели в храма на Аполон, за да принесе жертва. Девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета.

След напразните увещания да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания. Според писанията, след всяко мъчение Бог извършвал чудо със своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана.

Уморен от нейната несломимост, безсилният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около девойката и ближел кротко нозете ѝ.

Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към християнството, управителят наредил незабавно да я обезглавят.

Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна.

Имен ден празнуват жените с име Таня, Татяна.

предишна статияВасил Велев (AИKБ): Работодателите не искат игри на дребно за нови заплати в МВР
следваща статияСпоразумение за 100 млн. евро по плана „Юнкер“ беше подписано в НДК