Петър Славов
на снимката: Бившяит депутат от РБ Петър Славов
Петър Славов е юрист и икономист по образование, адвокат по професия с над 10г. стаж. Председател на сдружение „Граждански блок“, част от „Гражданска платформа”  и член на Съвет „Управленска алтернатива“ на „Демократична България“.
Най-активният народен представител в 43-то Народно събрание с над  500 внесени въпроса към Министерски съвет.

 

За пореден път преди избори ще се променя Изборния кодекс и няма волята за провеждане на машинно гласуване. Как ще коментирате поредните опити да се премахне машинното гласуване?

Ситуацията ми напомня на скорошния случай, при който беше направен опит да се премахне преференциалния вот. На практика, управляващите тогова го направиха, но лавината от граждански натиск ги принуди да върнат старото положение. Сега ситуацията поразително напомня на тези неща. Виждате, много авторитетни организации, и омбудсмана, и извънпарламентарната опозиция категорично заявиха, че такова нещо е абсолютно недопустимо. Още повече по този безобразен начин да се бърка в Изборния кодекс, няколко месеца преди изборите.

Аз се учудвам на упорството, с което продължават да отнемат избирателни права на гражданите, защото става дума точно за това. Част от управляващите сякаш не проумяват, че не става дума за някакви машини – дали ще има 1000,3000,6000 или въобще няма да има – гражданите виждат как се посяга на техни избирателни права.

Знаем, че машините не грешат. Машините не допускат вотът ви да бъде отчетен като недействителен. Всяка преференция се отчита и не може да бъде загубена. Хората са тези, които грешат, а след това и неподготвената изборна администрация, която на евроизборите тотално се провали, особено при отчитането на резултатите, тези машинно генерирани протоколи, които трябваше да бъдат преписани, а не да бъдат драскани, сметки и т.н.

Час по-скоро управляващите трябва да си дадат сметка, че гражданите стават все по-гневни и приемат тези неща като отнемане на избирателни права, за които хората са се борили. Ако сега си мислят, че ще стоим и ще гледаме как с един замах зачеркват машинното гласуване, много грешат.

Още повече, че беше направена заявка и от президентската институция да има вето. Тоест, ще се поставят в една изключително неблагоприятна за самите тях ситуация, заради това твърдоглавие.

Всъщност, депутатите се позовават на доклада на ЦИК след европейските избори, в който пише, че машинното гласуване много скъпо и дава много грешки. Прави впечатление, че ЦИК по всички начини се опитва да отмени машинното гласуване – на първо място, Комисията не се съобрази с препоръките на експертите да купи машините и вместо да даде 9 000 000 лв. за наем, можеше да ги купи и да излезе по-евтино. Според Вас, вярно ли е, че машинното гласуване е по-скъпо? По-сигурно ли е да се носят чували с бюлетини посред нощ и да затварят хората от комисиите за 24 часа да броят бюлетини. Вярно ли е, че никъде в Европа няма машинно гласуване?

Поведението на ЦИК на последните избори беше безобразно, граничещо със саботиране на изборите, в частност – на машинното гласуване. По всичко изглежда, че действията на ЦИК са били целенасочени.

Споменавате високата цена – нали самата ЦИК обяви тази обществена поръчка, само за наемане на машини, без опция да бъдат закупени, и то на скандално висока цена. Аз лично им бях изпратил официални данни от Министерство на икономиката, за минали години, когато за същите машини са плащани по 1000 лв.

На мен ми изглежда като едно невероятно голямо безобразие, което демонстрират тези хора. Бих казал, че това е подигравка с гражданите, с техните избирателни права. Не може по подобен начин да се опитват да правят хората на маймуни. Нито са глупави хората, нито са толкова наивни. Вече всички имат достъп до интернет и много лесно могат да проверят как в определени държави в Европа – например, Белгия и Франция (частично) – има машинно гласуване.

Хората знаят как много държави са въвели и дистанционното гласуване, нещо, което именно това сегашно политическо мнозинство в парламента отмени в началото на годината. Тоест, не е допустимо да се опитват по подобен начин да заблуждават хората с абсолютно неверни твърдения, обяснявайки колко е страшно машинното гласуване.

В докладите на ЦИК от 2014г. и 2015г., когато експериментално се провеждаше машинно гласуване, пише много хвалебствия и положителни неща за машините.

Най-сериозните проблеми на изборния процес в България, всичко, което виждаме с преправените, подправените протоколи, стотиците хиляди недействителни протоколи и т.н.  – всичко това машината не го допуска. Като добавим и простата равносметка, че машината не греши, не взима по 20 лв. на глас, нито носи чувалите по нощите, става ясно, че резултатите ще бъдат отчетени много по-точно и безпристрастно, отколкото от една некомпетентна и злонамерената изборна администрация.

С днешна дата, Вашето обяснение какво е – защо е тази съпротива срещу машинното гласуване?

За мен това е целенасочено поведение на политиците да отвратят свободните и работещите хора от изборния процес, с едничката цел – да го ограничат до 20-25% от населението и те да определят бъдещето на нация с години напред. Ако е възможно, разбира се, системните партии да си прехвърлят топката. Това са изключително неприятни, дори цинични неща, изключително неуважение е това към гражданите.

Аз си мисля, че е дошло времето хората да се събудят и да реагират по съответния начин на това поведение на политиците.

Вижте в Турция, в Истанбул, какво се случи, след като управляващите там касираха изборите с измислени аргументи. Хората си отказаха отпуски и почивки, за да са в Истанбул и да подкрепят човека, за когото дават доверието си. Виждате с каква огромна преднина след това той спечели.

Политиците си играя с огъня. Ако продължават по този начин, ги очакват сериозни последствия, по мое мнение.

предишна статияБесон прави авторски римейк на „Никита”, този път с актриса от Магадан
следваща статияКакво са 5 милиарда за Зук?