Марк Зукърбърг
Марк Зукърбърг

Акциите на Фейсбук поскъпнаха, след новината за рекордните 5 млрд. долара глоба, наложени на компанията от търговското министерство на САЩ, за различни нарушения срещу неприкосновеността на личния живот. Всъщност правителството във Вашингтон от месеци обмисля наказанието за една от 5-те най-привилегировани ИТ компании, и това, което беше оповестено не оправда очакванията. Тъй като се оказа повече подарък, отколкото наказание за компанията, която покачи цената си, вместо да претърпи загуба.

От друга гледна точка, глоба от 5 млрд. долара е голяма сделка – това е най-скъпата досега санкция, налагана на американска компания, далеч по-голяма от 22-та млн. долара, които Гугъл плати през 2012. Но все пак, спрямо мащаба на Фейсбук, сумата изглежда смешна.

Просто всичко, което влиза в контакт с Фейсбук, е твърде малко, сравнено с приходите на дружеството. През последното тримесечие те достигнаха 15 млрд. долара, а печалбата й за миналата година удари внушителните 22 млрд. долара. И така, иначе историческата санкция за САЩ, се равнява на печалбата на най-голямата социална мрежа за 1 месец.

Каква е поуката? И има ли такава? Всъщност това е основният въпрос и истинският проблем. Наказанието има смисъл, когато води до негативни последици за нарушителя. Но ако вместо загуба той получи поощрение? Още от началото на съществуването си, Фейсбук се държи зле и злоупотребява с данните на различни хора… Да си спомним как стартира компанията преди повече от десетилетие: създателят й Марк Зукърбърг или Зук, както го наричат за по-кратко в родината му, създаде профили на свои състуденти, без те да са дали съгласието си. Това беше дръзко, скандално, но имаше и рекламен ефект. За времето до сега, компанията е била обект на много скандали и едва – няколко санкции, но независимо от всичко – пазарът беше на нейна страна.

Всъщност това е поредното, но вероятно не и последното нарушение на неприкосновеността на личния живот от страна на Фейсбук. Предходното се случи през 2011. Тогава Федералното министерство на търговията се споразумя с компанията, но независимо от даденото обещание, тя продължи да действа неправомерно и след това. Ако глобата беше не 5 млрд., а 50 млрд. долара, вероятно ефектът щеше да е различен и нравствено-поучителен.

Споразумението с министерството на търговията предвижда още Фейсбук да опише как планира да използва данните, преди да пусне нови продукти. Зукербърг ще даде поредното обещание, че компанията му защитава личното пространство на абонатите. Но нито едно от тези условия няма да попречи на социалната медия да събира и споделя данни. И със сигурност извънредно доходния й бизнес, който се движи от информацията на потребителите, няма да бъде засегнат.

Разходите за спазване на нормативната уредба не са възпиращ фактор. Фейсбук ще си плати глобата, както и хонорарите на още няколко адвокати и пиари и ще продължи дейността си, заобикаляйки новите разпоредби. Както е известно компанията цели да пусне световна електронна валута – либра. И в изпълнение на замисъла си, тя умело е аутсорснала мръсната работа на подизпълнители. Правилата за качване и споделяне на съдържание се съблюдават от изтерзаните нископлатени служители на партньорите й, които трябва да гледат всякаква помия, включително видеа със жестокости и убийства.

предишна статияПетър Славов: Упорито продължават да отнемат избирателни права на гражданите
следваща статияГари Каспаров: Европа награди диктатора Путин