Българският интерес трябва да бъде защитен, но и надграден с всички възможности. Това заяви министър-председателят Кирил Петков по темата РС Македония в Брюксел след срещата си с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Необходим е истински резултат и истинска работа. Очаквам, че всички би трябвало да искаме обща влакова линия, всички би трябвало да имаме общи бизнеси, всички би трябвало да искаме да имаме общ културен календар“, каза премиерът.

Той заяви, че иска да се срещне с новия министър-председател в РСМ още след стъпването му длъжност.

„Всички на Балканите сме се заградили, разделили, а толкова много имаме да спечелим от един такъв процес“, допълни Петков.

Премиерът още веднъж наблегна колко е важно да се сформират работни групи, които да се срещат всеки месец.

Петков коментира пред журналити някои от темите и разговорите, които са водили с Урсула фон дер Лайен.

„ЕК възлага на нас много големи надежди да свършим много бързо работата по Плана за възстановяване и развитие. Нашата задача да премахнем корупцията в България, която е една от големите спирки за плана, е по-амбициозна отколкото дори те биха се надявали. Както казахме, Планът за възстановяване е 10% и ние трябва да спрем корупцията не само за тези 10%, а за целите 100%. Мисля, че Урсула фон дер Лайн хареса твърдата ни позиция, насърчи ни“, заяви Петков.

Той съобщи, че правителството ще внесе плана отново и добави, че ще се направят поправки относно енергийната система.

Премиерът коментира още мораториума.

„Не може денят, в който се заклехме, да бъде денят за вдигане на цените. Това ми изглежда като политическо движение, което не е конструктивно за българските домакинства“, коментира Петков.

Той бе категоричен, че риск от режим на тока няма да има.

предишна статияМного благоприятен ден за една зодия днес
следваща статияБТПП: Фирмите предвиждат по-добри бонуси