Начало България Патриархът не беше част от ежедневието ни, но от дистанция изпълняваше своята...

Патриархът не беше част от ежедневието ни, но от дистанция изпълняваше своята задача

29
София, Александър Невски

Текстът, написан от Стоян Радев, е публикуван в „Портал Култура“. Източник на ДЕБАТИ.

В новините се съобщи, че заради смъртта на Негово Светейшество патриарх Неофит и на искане на Светия синод, оставащото правителство обявява двудневен национален траур. Странно е, че сме изненадани от това. Изглежда траурът не отразява реалните ни грижи и интереси.

Дневният ни ред и истинските ни интереси са далеч от доброто, благостта и смирението, които бяха характерни за „духовния ни баща“. Толкова ли сме го следвали, че ни се налага да се кайме в дните на траур?

Примерът на духовния баща може ли да бъде следван в реалния живот? Добротата, благостта и смирението ли са единствено достижими в изолирани условия, където ритуалите могат да осъществят посланията си?

В началото на „Братя Карамазови“ Fyodor подиграва монасите, че се опитват да бъдат праведни, като се укриват от реалността. Старецът Зосима разбира упреците им и го изпраща на сблъсъка с живота, където истинска дейност се случва. Смисълът е в активната обич.

Има ли духовните лидери като патриарха достатъчно авторитет в решаването на обществените проблеми? Важно е ролята на църквата да бъде активна и да подрежда живота ни, дори и в модерния свят. Каква е ролята на нашето духовенство?

Този момент отново ни предизвиква на размисъл, но не е време за дебати.

Можем само да предложим една миролюбива идея. Дори да не сме свързани всекидневно с патриарха, неговата дистанция позволява да изпълнява ролята си. Ние сме свободни да избираме добротата, благостта и смирението, защото само в свободата се крои смисълът. Ако не сме избрали правилно, в дните на национален траур можем да се опомним и да научим от примера, който той постави. В момента на тишина можем да видим истинското.

предишна статияБайдън: От двамата кандидати за президент единият е психически негоден, другият съм аз
следваща статияМафия се побеждава, когато достатъчно много хора захвърлят страха