Начало България Парламентът гласува проект на решение за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната...

Парламентът гласува проект на решение за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на Република България

64
Парламентът гласува проект на решение за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на Република България

Народното събрание включи в дневния си ред за днес и гласува проект на решение за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на Република България. Вносители на проекторешението са председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. Решението бе гласувано със 131 гласа „за“.

Проекторешението предвижда министърът на финансите незабавно да преустанови разходите по консолидираната финансова програма с изключение на разходите за пенсии, трудови възнаграждения, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг – до назначаването на служебно правителство. Освен това с решението се задължава в срок до 9 април 2024 г. министърът на финансите да предостави на Народното събрание пълен отчет за разполагаемата ликвидност и планираните разходи по дати за периода от 4 април до 10 април 2024 г., включително, да задели неснижаем остатък по единната сметка в размер, достатъчен за обезпечаването на плащанията за пенсии за месец април 2024 г. 

Теменужка Петкова заяви, че решението се предлага с цел да се минимализира риска от нецелесъобразни разходи на публичните средства. Никола Минчев от ПП-ДБ заяви, че този проект на решение по процедурни, организационни и технически въпроси не се разпределя на ресорни комисии. Това е решение, което задължително трябва да мине през постоянна комисия, заяви Минчев. 

Йордан Цонев заяви, че днес Народното събрание се е потрудило много и затова предложи утре работата му да започне от 10:00 часа, за да могат колегите да си починат. Предложението на Цонев бе гласувано с 87 гласа „за“, 36 – „против“ и двама въздържали се.  

След гласуването на решението, малко след 00:30 часа заседанието на парламента бе прекратено. Днешното заседание на Народното събрание продължи повече от 15 часа. 

предишна статияКирил Десподов игра едно полувреме при победа за ПАОК след обрат
следваща статияОБНОВЕНА Русия заяви, че разговорите с френския министър на отбраната показват готовност за диалог по въпроса за Украйна