Начало Новини ОБНОВЕНА Русия заяви, че разговорите с френския министър на отбраната показват готовност...

ОБНОВЕНА Русия заяви, че разговорите с френския министър на отбраната показват готовност за диалог по въпроса за Украйна

109
ОБНОВЕНА Русия заяви, че разговорите с френския министър на отбраната показват готовност за диалог по въпроса за Украйна

Руското Министерство на отбраната заяви, че разговорите между руския и френския министър на отбраната показват „готовност за диалог по въпроса за Украйна“, предаде Ройтерс.

Москва посочи, че телефонният разговор се е състоял по искане на Париж. Говорител на френското Министерство на отбраната каза, че той е бил първият по рода си между двамата министри от октомври 2022 г. – осем месеца след като Кремъл нареди на войските си да нахлуят в Украйна.

„Отбелязана беше готовността за диалог по отношение на Украйна“, се казва в съобщението на руското военно министерство за разговора между Сергей Шойгу и френския министър на въоръжените сили Себастиан Льокорню. В него се допълва, че като отправна точка за по-нататъшните обсъждания биха могли да послужат преговорите между Русия и Украйна през 2022 г. в Турция, които завършиха безрезултатно.

В позицията на Москва за разговора между двамата министри се отбелязва, че всякакви идеи за организиране на среща за Украйна в Швейцария без участието на Русия са „безсмислени“. Киев предложи да бъде свикан подобен форум, но посочи, че Москва няма да бъде поканена на него.

Руското военно министерство допълва, че Шойгу е посочил пред колегата си и че всяко „практическо изпълнение“ на изявлението на френския президент Еманюел Мекрон за изпращане на войски в Украйна ще „създаде проблеми за Франция“.

След тези думи на Макрон френски официални представители уточниха, че в тях се е имало предвид използване на военнослужещи за обучение и други операции далеч от фронтовата линия.

Шойгу, както се посочва в руското съобщение, е повторил твърдението на Москва за украинска следа в извършеното неотдавна клане в концертна зала край столицата на Русия.

За нападението в „Крокус Сити Хол“ в Подмосковието отговорност пое „Ислямска държава“, а Киев и западните страни отхвърлиха съществуването на каквито и да било връзки, водещи към Украйна.

В съобщението на канцеларията на Льокорню за разговора се посочва, че френският министър е потвърдил, че Франция осъжда руската „военна агресия“ срещу Украйна.

Льокорню е изразил съпричастността на страната си с жертвите на нападението в концертната зала, при която бяха убити най-малко 144 души.