бикове надбягвания Испания

Кметът на испанския град Памплона отмени фестивала Сан Фермин, който привлича търсачите на силни усещания от цял ​​свят.

Хиляди туристи прииждат за да тичат с бикове по улиците му. За втора година това няма да се случи заради пандемията на коронавируса.

„За мое много отчаяние съм принуден да прекратя официално фестивала Сан Фермин през 2021 г.“, каза кметът Енрике Мая пред репортери.

Той цитира високата зараза с COVID-19 в района на Навара и ниското съотношение на ваксинация.

Регионалният президент Мария Чивите заяви през февруари, че фестивалът няма да се проведе тази година, но тогава Мая  отказа да го прекрати и настоя да има последната дума.

В понеделник той каза, че общинският съвет че ще използва парите, които трябва да бъдат изразходвани за юлския фестивал, за да финансира дейности през цялото лято.

Фестивалът Сан Фермин придоби международна слава от романа на Ърнест Хемингуей от 1926 г. „Слънцето също изгрява“.

 

Освен сутрешните и следобедни надбягвания с бикове, той включва денонощно пеене, танци и пиене от хора, облечени в бели дрехи и червени вратовръзки. Има и религиозни събития в чест на светеца.

Миналата година отмяната беше първата от над четири десетилетия и беше голям финансов удар за баровете, ресторантите и хотелите на Памплона.

Последният път, когато не се е празнувал фестивала две поредни години, е било по време на Гражданската война в Испания 1936-39.

 

Източник: Ройтерс

предишна статия„Земя на номади“ – големият победител на „Оскарите“
следваща статия„Фолксваген“ търси около милиард евро от бившия си генерален директор