Начало Водещи „Земя на номади“ – големият победител на „Оскарите“

„Земя на номади“ – големият победител на „Оскарите“

1252
Мария Бакалова

Мария Бакалова не успя да вземе „Оскар” за поддържаща женска роля, но обра овациите на журналистите и гостите на церемонията с ослепителния си външен вид и получи признанието на гилдията. Брат Пит, който връчи статуетката на спечелилата в тази категория Юн Йо-Джонг сравни Бакалова с Мерилин Монро и й предрече бляскава филмова кариера. Той се обърна към нея с „Добре дошла!” сред звездите в Холивуд.

В Лос Анджелис се състоя 93-та церемония по връчване на наградите „Оскар“ на Американската академия за филмово изкуства. Тя беше излъчвана пряко от телевизионния канал ABC.

 

93 награди "Оскар"

 

За най-добър филм на годината беше признат „Земя на номади”, разказващ за жена, която оставайки без работа и дом, започва да пътува из САЩ с кемпер. Актрисата Франсис Макдорманд, която изигра главната роля, спечели „Оскар“ за най-добра актриса, а режисьорът на филма – родената в Пекин Клои Чжао, бе обявена за най-добър режисьор на годината.

„Оскар” за най-добър актьор в главна роля получи сър Антъни Хопкинс за участието си в „Бащата“. Така той става най-възрастният собственик на златната статуетка. Актьорът не присъстваше лично на церемонията и ще получи приза си по-късно, съобщиха световните медии.

Наградата за най-добър оригинален сценарий отиде при британската актриса и режисьор Емералд Фенъл, която написа сценария на „Момиче с потенциал”.

Датският филмов режисьор Томас Винтерберг взе „Оскар” за филма си „Още по едно”. Приемайки златната статуетка, той сподели, че е посветил наградения за най-добър чуждестранен филм на трагично загиналата си дъщеря.

За най-добър анимационен филм беше обявен „Душа“ – философско размишление за живота след смъртта, който би бил интересен по-скоро за възрастни зрители, отколкото за деца.

Статуетката в категорията „Най-добра актриса в поддържаща роля“ беше взета от южнокорейската актриса Юн Йо-Джонг за ролята й във филма „Минари“, а най-добър актьор в поддържаща роля тази година е Даниел Калуя за превъплъщението си „Юда и черният месия”. Наградата за най-добра операторска работа и декори получи номинираният в множество категории черно-бял филм „Мънк“.

Поради пандемията на коронавируса церемонията се проведе пред сравнително малка публика от 170 гости. „Оскари”-те традиционно бяха предшествани от появата на номинирани и гости на червения килим, но тази част от церемонията пострада най-силно от противопандемичните ограничителни мерки. Тази година събитието беше отразено от много малък брой фотографи и журналисти.

Наградите на Академията на САЩ се връчват ежегодно в 24 категории за постижения във филмовото изкуство и анимацията. Лидер по брой номинации тази година беше „Мънк“.

предишна статияИма арестувани след нападението на полицайката във Франция
следваща статияОфициално отмениха традиционните надбягвания с бикове в Памплона