Израелски изследователи твърдят, че са открили най-дългата солна пещера в света, съобщи Би Би Си.

Десетте километра проходи и камери в пещерата Малам, с изход към Мъртво море, бяха картографирани в продължение на две години.

Мястото на пещерата в пустинята е близо до мястото, където според Библията съпругата на Лот е превърната в стълб от сол.

Очаква се дъждовете да продължат да увеличават дължината на пещерата Малам още повече с течение на времето.

Това е така, защото дъждовната вода се спуска в пукнатините от повърхността, разтваря солта и създава хоризонтални канали по пътя си като така се стича надолу към Мъртво море.

Част от пещерата „Малам“, която минава през планината „Содом“, най-голямата планина на Израел, вече беше картографирана през 80-те години.

Преди две години Йоав Негев от Израелския пещерен изследователски клуб реши да завърши проучването и да създаде екип от учени и пещерни експерти.

Парадоксално, но откриването на солната пещера е станало случайно. Според разказа на един от участниците в експедицията – Боаз Лангфорд от университета в Йерусалим, някои от изследователите се оплакали, че макароните им са безсолни. „Така че просто разбихме малко от сол на една от скалите и я открихме“, каза той.

предишна статияАктрисата, играеща Санса в „Игра на тронове“, разкри края на филма и застраши актьорската си кариера
следваща статияНа Меган Маркъл ѝ предстоят „консултации“ за името на бъдещото ѝ бебе