крави

Тъй като борбата срещу изменението на климата набира скорост, привържениците на отхвърлянето на месо все повече призовават за по-малко месни продукти, посочвайки, че животновъдството е почти основната причина за глобалното затопляне. А някои активисти дори предлагат забранителен данък за месото. превръщайки го в елитен продукт, достъпен само за много заможни (и без да се грижат за околната среда) хора, съобщи Би Би Си.

Основният аргумент на тези хора е прост: в доклада на ООН (и кой ще спори с ООН?) беше установено, че при производството на месо (в САЩ) в атмосферата се отделят повече парникови газове, отколкото от всички видове транспорт заедно.

Професор Франк Митлонер от Калифорнийския университет в Дейвис предлага да не се бърза с отказа от месни продукти, а първо да се провери статистиката.

Според него, когато през 2006 г. Организацията на храните и земеделието на Организацията на обединените нации (ФАО) заяви, че животновъдството води до 18% от всички глобални емисии на парникови газове и това е повече от емисиите от целия транспорт, тя леко не беше съвсем права.

Факт е, според Митлонер, че при изчисляването на пълния производствен цикъл ФАО използва различни методи: при отглеждането на животни са взети под внимание всички фактори – от превръщането на горите в пасища до емисиите от производството на торове, плюс въздействието на самите животни върху атмосферата през целия им жизнен цикъл.

За транспорта бяха взети предвид само емисиите от изгарянето на гориво, докато машинното производство, изграждането и поддръжката на пътната инфраструктура, летищата и т.н. не бяха взети под внимание. Ако се вземат предвид всички тези фактори, всъщност ще се окаже, че транспортът е отговорен за 14% от емисиите на парникови газове, а животновъдството – само за 5%.

Много хора погрешно смятат, че ако ядете месо само веднъж седмично, това значително ще помогне в борбата срещу изменението на климата, но това, според Митлонер, е грешка. Изчислено е, че ако всички американци напълно се откажат от животинските протеини, емисиите на въглероден диоксид ще бъдат намалени само с 2,6%.

Освен това същата ФАО признава, че емисиите на парникови газове от американското животновъдство са намалели с 11,3% от 1961 г., при двойно увеличение на производството на месо. Това се случва поради използването на нови технологии и практики, които продължават да се усъвършенстват.

Разбира се, професор Митлонер признава, че ако в Америка бъде забранено цялото животновъдство, националните емисии на парникови газове ще бъдат леко намалени, но ще има проблеми с нужните на хората от хранителни вещества.

Да, чрез преминаване към растенията фермерите ще могат да произвеждат големи обеми продукти и повече калории, но хората се нуждаят не само от храна, а от специфични микроелементи, които само месните продукти могат да осигурят. Освен това, както показва практиката, прекалено висококалоричните храни водят до затлъстяване, с което САЩ са добре запознати.

Още един аргумент на Митлонер в полза на добитъка е, че преживните животни са важна част от цикъла на обработка на целулозата, която не е подходяща за консумация от човека. А животинското месо ви позволява ефективно да използвате енергията, съхранявана в растенията.

И накрая, което също е важно, скотовъдството помага на малките стопанства да оцелеят и в световен мащаб осигурява доход на милиард души.

Да, признава професор Митлонер, изменението на климата изисква нашето внимателно внимание и да, животновъдството не може да не се отрази на водните и сухопътните ресурси, както и на атмосферата. Но вместо напълно да се откажем от месото, трябва да търсим по-ефективни начини за развитие на селското стопанство.

предишна статияКакво не трябва да правим преди лягане?
следваща статияВремето без промяна – предимно облачно, с проясняване на места следобед