Начало Новини Ансамбъл "Българче" от Винга покори българската публика в Чикаго

Ансамбъл "Българче" от Винга покори българската публика в Чикаго

29
Ансамбъл "Българче" от Винга покори българската публика в Чикаго

Ансамбъл „Българче“ – самодейна танцово-музикална формация на банатските българи в село Винга, окръг Арад, изнесе премиерен концерт пред наши сънародници в център “Малката България” в Чикаго. С красивите си костюми, изработени от хореографа на ансамбъл “Гайтан” Йордан Николов в ателието му в Петрич, с изящните движения и завладяващата хореография, младежите предизвикаха фурор сред многобройната публика.

Събитието е част от така нареченото голямо надиграване отвъд Океана – годишен фолклорен фестивал за български народни песни и танци “Верея”, който продължава вече 14 години.

“Представихме се с пет танца – „Шопски“, „Пирински“, „Родопски“, „Добруджански“, „Тракийски”, съобщи за БТА хореографът на ансамбъл „Българче“ Стоян Михов и допълни:

“Танцьорите още не могат да осъзнаят какво направиха снощи и каква буря от емоции предизвикаха. Наистина може би точната дума е фурор. Това, което се случи снощи, беше невероятна симбиоза между танцьорите и публиката. Половин час след концерта публиката все още ни аплодираше възторжено и цяла вечер получавахме похвали. Искам специално да благодаря на Българското дружество от Банат и на Община Винга, че ни подкрепиха финансово, за да можем да осъществим това турне”. 

Следващата седмица ансамбъл “Българче” от Винга ще участва на Великденския фестивал в Лас Вегас. 

“Целта ни е да представим изкуството на банатските българи пред другата многобройна българска диаспора в Северна Америка, защото и те като нас пазят и съхраняват българската култура и фолклор”, сподели още Стоян Михов. 

предишна статияСлавия надделя над Ботев (Пловдив) като гост на старта на плейофите в битката за седмото място в Първа лига
следваща статияЕС разкритикува Русия за поставянето на дъщерни дружества на италианска и германска компания под "временно външно управление" на Газпром