Начало Любопитно Отбелязваме международния ден на радиото и телевизията

Отбелязваме международния ден на радиото и телевизията

49
Радио

На 7 май се отбелязва Международният ден на радиото и телевизията. През 1895 г. руският физик Александър Попов представя своето откритие пред Руското физическо дружество в Санкт Петербург – уред за предаване и приемане на електрически колебания без проводник на големи разстояния.

На 7 май преди 116 години в Санкт Петербург Александър Попов демонстрира своето устройство с кохерер, електрически звънец и морзова азбука. Той предава сигнали и успешно ги приема на разстояние, от което започва ера на радиосигналите.

Апаратът на Попов е първият, който позволява приемане на радиосигнали с информация чрез радиовълни, което отваря вратата за развитието на радиоустройствата.

След това, радиото става основно средство за далекосъобщения в България, като първият български безжичен телеграф започва да функционира през 1907 г. до село Франга край Варна, а първата българска брегова радиостанция е в експлоатация от 1 май 1912 г.

Въпреки че има спорове за първооткривателя на радиото между Попов и италианеца Гулиелмо Маркони, значението на Попов за развитието на безжичната комуникация е неоспоримо.