Начало Водещи Орехът – истинска витаминозна бомба

Орехът – истинска витаминозна бомба

1082

Орехите стават годни за консумация в края на септември и тъй като могат да се съхраняват дълго време, те са достъпни целогодишно и не губят качеството си. Здравите ядки трябва да са светлокафяви и без мирис.

Орехът е мощен източник на енергия и богат на витамини, минерали и антиоксиданти. Редовната консумация на орехови ядки повишава нивото на добрия и понижава нивото на лошия холестерол в кръвта, стимулира концентрацията, паметта и като цяло е чудесна храна за мозъка.

Младите зелени орехи съдържат много витамин С и йод и традиционната медицина обикновено ги препоръчва за лечение на щитовидната жлеза под формата на ликьор от орехи. В допълнение, това народно лекарство има благоприятен ефект върху стомаха и укрепва кръвта. Зелените орехи се берат през май и юни.

Чаят от орехови листа се препоръчва за прочистване и укрепване на кръвта, укрепване на организма, стимулиране на храносмилането, за изплакване на възпалени рани, срещу язви и пъпки, за изплакване на очите и устата. За приготвяне на чай от орехови листа се използват пресни или изсушени листа, които се събират още млади през пролетта.

Ореховото масло предпазва кожата от слънцето, предотвратява прекомерното изсушаване, полезно е срещу слънчево изгаряне и укрепва косата.

Ореховото масло е богато също на омега-3 мастни киселини, витамин Е, витамини В1, В2, В3, така че определено е здравословна храна. Понижава и нивата на триглицеридите в кръвта.

предишна статияАнанасът – изтънченият завършек за всяка пица
следваща статияУспешен ден за две от зодиите