Начало Водещи Окончателно: Данъчните оценки няма да се актуализират

Окончателно: Данъчните оценки няма да се актуализират

139
Депутатите приеха данъчните оценки на имотите да не се актуализират
Депутатите приеха данъчните оценки на имотите да не се актуализират

Окончателно – депутатите отхвърлиха предложението данъчните оценки на имотите да се актуализират, с което ще се увеличи и данък сгради и такса смет. На второ четене НС трябва да гласува данъчните закони, които народните представители не успяха да разгледат миналата седмица.

Предложението беше заложено в Закона да местните данъци и такси от финансовото министерство, по искане на Сдружението на общините. Така, ако местните власти не решат да вдигнат сами данък данък сгради и такса смет и догодина, ще пращаме колкото и през 2023-та година

Депутатите приеха при преустройство и при промяна на предназначението на съществуваща сграда или на самостоятелен обект в нея, както и при промяна на други обстоятелства, които имат значение за определяне на данъка, служителите в общината да отразяват промяната служебно, за което на данъчно задълженото лице се изпраща уведомление в 30-дневен срок.

Не се подава данъчна декларация при преустройство и при промяна на предназначението на съществуваща сграда или на самостоятелен обект в нея, както и при промяна на друго обстоятелство, което има значение за определяне на данъка, които са вписани в регистри, поддържани в електронен вид, гласува Народното събрание. Данъчно задължените лица не носят отговорност за случаите, в които Общината не е събрала служебно информация за променени обстоятелства.

По предложение на Националното сдружение на общините в Република България министърът на финансите, след съгласуване с министъра на електронното управление, одобрява със заповед образци на заявления и документи, издавани от общините за признаване, упражняване или погасяване на права или задължения във връзка с местните данъци, записаха още депутатите.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

предишна статияМосква заплаши: Демонтажът на съветския паметник е варварство. Няма прошка, ще си платите
следваща статияДепутатите гледат на второ четене промените в семейния кодекс