айсберг, ледник

Огромни парчета лед са се откъснали от Тасманийския глетчер, който е най-големият в Нова Зеландия, съобщава Би Би Си.

Те са успели да напълнят поне една на една четвърт езерото, което се намира в подножието на глетчера, съобщават от Националния парк Аораки.

Езерото е започнало да се формира през 70-те години на миналия век, когато ледовете са почнали да се оттеглят – феномен, който се смята, че се дължи на глобалното затопляне.

Един от водачите казва, че парчетата напомнят на огромни небостъргачи, които стоят полегнали във водата.

„Имаме айсберги с големината на небостъргачи, които плуват във водата”, казва Чарли Хобс, собственик на фирма за каякинг пред националното радио на Нова Зеландия. По-рано други двама водачи също предупредиха за случилото се.

Падането на леда във водата е причинил „хаос” във водата, казва Антъни Харис, водач в Южните Алпи. Приливната вълна стига 2 метра височина и преобръща две лодки, казва Харис.

„Това е едно от най-зрелищните събития, на които съм присъствал в последните пет години в Тасмания”, казва Хийрър Пюрди – учен, изучаващ глетчерите.

В интерес на истината глетчера в Тасмания се отдръпва и става все по-малък в последните няколко години, което се дължи до голяма степен на глобалното затопляне, твърди Пюрди.

предишна статияАПИ: Днес движението в пътен тунел „Големо Бучино“ в посока Перник се осъществява само в активната лента
следваща статияСпециална марихуана за фестивала „Уудсток“ пускат организаторите му