Начало България ОБНОВЕНА Поетът и драматуръг Стефан Иванов представя книгата си "Без мен" в...

ОБНОВЕНА Поетът и драматуръг Стефан Иванов представя книгата си "Без мен" в "Сфумато"

59
ОБНОВЕНА Поетът и драматуръг Стефан Иванов представя книгата си "Без мен" в "Сфумато"

„Без мен“ е опит за себепознание и познание на света. Това каза пред БТА поетът и драматург Стефан Иванов по повод новата си книга, която излиза след близо 10-годишна пауза.

Премиерата е днес в „Сфумато“. За книгата ще говорят авторът, а също и поетите Силвия Чолева и Кирил Василев. В събитието ще се включат още актьорите Августина-Калина Петкова, Биляна Георгиева, Василена Винченцо, Василена Кънева, Иван Станчев, Мартина Апостолова, Лора Тенчева, Нено Койнарски, Станислав Кертиков, както и Анета Иванова, която ще е водеща на представянето.

„Без мен“ включва стихотворения, писани през последните 10 години, сънища, фрагменти, бележки за пътувания до САЩ, Норвегия и други места по света, посочи Стефан Иванов. По думите му книгата се фокусира върху възможността на хората да се докоснат по-плътно до себе си, до човека до себе си, до непознатия, да не крият от самите себе си своите реакции и размисли.

Историята на ръкописа е започнала преди около пет години, разказа авторът. „Тогава казах на Марин Бодаков, че искам да направя книга не само със стихотворения. Те сами по себе си бяха доста, защото бях направил пауза от публикуването на книги, за сметка на работата в театъра, за дълго време. И той ми каза: „Давай смело, рискувай“. Събрах почти целия материал и му го показах“, отбеляза Стефан Иванов. Марин Бодаков става редактор на „Без мен“. По-късно авторът допълва книгата с още няколко произведения. Сред тях са стихотворение и текст, посветен на Марин Бодаков.

„Струва ми се, че единствен от своето поколение Стефан Иванов е пълноправен културен поданик на моето. Новата му книга е всеобхватен мост, по който виждам съвременна София – точно тази, до която вече нямам достъп. И същевременно изпитвам дълбока сигурност в общуването със Стефан, защото имаме обща литературна памет. Но това, което най-много ме вълнува, е натрапливото сегашно време в стихотворенията му. Като назовава, поетът отвоюва нашето всекидневие от нищото. А то ни обсажда все по-плътно. Сякаш ни уверява, че ни има“, гласят думи на Бодаков за поезията на Стефан Иванов.

„Без мен“ е първа книга за издателството „Кота 0“, което бе представено в началото на годината от петима писатели. То е създадено от Иван Димитров, Захари Захариев, Стефан Икога, Стефан Иванов и Светослав Тодоров.

Стефан Иванов е роден през 1986 г. в София. Доктор е по философия в Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“. Иванов е автор на стихосбирките „4 секунди лилаво” (2003), „Гинсбърг срещу Буковски в публиката” (2004), „Списъци” (2009) и „Навътре“ (2014). За „Списъци“ е номиниран за Националната награда за поезия „Иван Николов“. „Навътре“ е номинирана за първите награди за литература на НДК – „Перото“. Носител е на наградата „София: Поетики“ (2011). 

Съавтор е на пиесата „Медея – майка ми“, спечелила „Икар“ (2013) за най-добро представление. Пиесата му „Между празниците“ е номинирана за „Икар“ (2014) за драматургия. През 2017 г. пиесата му „Същият ден“ е поставена в Ню Йорк в LPAC. През 2018 г. е резидентен драматург на Националния театър на Люксембург. През 2019 г. късометражният анимационен филм „Задачи за деня“, по едноименното му стихотворение, е официално предложение на България за „Оскар“. Негови произведения са превеждани на английски, френски, немски, испански, гръцки, турски, сръбски и други езици.

 

предишна статияЕдин от израелските заложници на "Хамас" е убит, съобщи асоциацията на семействата на пленените от ислямистите хора
следваща статияКак новите технологии ще променят света и хората, ще бъде дискутирано на форум в София