Начало Свят Няколко съвета как да намалим износването на летните гуми

Няколко съвета как да намалим износването на летните гуми

1688
Много шофьори подценяват летния сезон, като смятат, че през него гумите не са толкова важни, както през зимата, пише

Много шофьори подценяват летния сезон, като смятат, че през него гумите не са толкова важни, както през зимата, пише Automedia. Дори когато те са сериозно износени, собственикът на автомобила разсъждава така: „Ще избутам до края на есента, след което ще сложа зимните гуми, а за нови летни ще мисля догодина”.

Според експерти, подобна позиция никак не е оправдана. Все пак идва есен с повече валежи, което увеличава риска от инциденти на пътя. Износените гуми губят своето сцепление, което прави управлението на автомобила по-трудно и по-рисковано. И съответно голям брой от катастрофите стават именно заради лошото състояние на гумите.

Една от най-сериозните опасности е аквапланингъг, който е възможен през всеки сезон, дори през лятото. Износеният протектор не позволява отделянето на водата от мястото на контакта на гумата с пътя. Минималната дълбочина на протектора на летните гуми е 3 мм и ако тя е по-малка, посещението в сервиза е твърде вероятно. А ремонтът на разбитата предница със сигурност е в пъти по-скъп от комплект нови летни гуми.

За да се увеличи животът на лятната гума, е нужно да се намали скоростта на нейното износване. За целта, поне два пъти седмично трябва да се проверява налягането, за да може то да отговаря на препоръчаното от производителя. При ежедневните пътувания трябва да се избягват резките ускорения от място и спирания, както и внезапните скоростни маневри.

Поне веднъж през лятото е нужно да се направи баланс на гумите в специализиран сервиз. Също така е препоръчително да се избягва покупката на гуми от неизвестни (най-вече азиатски) марки, както и слагането на употребявани гуми. Монтажът също трябва да се извършва в проверени сервизи, където може да е малко по-скъпо, но поне служителите са наясно какво правят.

За увеличение на срока на експлоатация на колелата трябва да се купуват гуми с увеличен пробег. При тях се добавят специални материали, които гарантират по-добро сцепление с пътя и по-добри характеристики. Да, те са по-скъпи, но пък сигурността е най-важното нещо на пътя.

предишна статияНа какво се вози лидерът на Северна Корея?
следваща статияТези 5 продукта напразно се смятат за вредни